Izrael testirao četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19

1
Fena
Izrael testirao četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19
Foto: EPA-EFE / Vakcine

Izraelska bolnica u ponedjeljak je primijenila četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19 na probnoj grupi, u pokušaju da suzbije val zaraza podstaknut omikron varijantom koronavirusa.

Medicinski centar Sheba u Ramat Ganu, u blizini Tel Aviva, “razmotrit će efikasnost vakcine u stvaranju antitijela i sigurnosti, i kako bi se ustanovilo da li je generalno potrebna četvrta doza", izjavio je portparol centra, dodajući da su svih 150 ljudi koji su testirani članovi medicinskog osoblja.

Komisija eksperata ministarstva zdravstva prošle je sedmice preporučila da Izrael postane prva zemlja koja će ponuditi četvrtu dozu vakcine osobama starijim od 60 godina i osobama sa slabim imunološkim sistemom, kao i medicinskim radnicima.

Predrag Kojović: Mislim da državna koalicija više ne postoji, a čuli smo da stižu i nove sankcije...

Predrag Kojović: Mislim da državna koalicija više ne postoji, a čuli smo da stižu i nove sankcije...

Prijedlog je pozdravila izraelska vlada, koja se suočavala s rastućim brojem zahtijeva za vakcinaciju.

Četvrta doza čeka, međutim, na odobrenje generalnog direktora ministarstva, Nachmana Asha, doktora čije se odluke donose, tvrde zvaničnici, bez vladine intervencije.

Uzimajući u obzir brige zbog nedovoljnih podataka s testova, Ash bi mogao izmijeniti kriterije o dostupnosti vakcine za određene grupe, produžujući starosnu dob na 70 godina i izbacujući medicinske radnike iz testne grupe, prenose izraelski mediji.

Ministarstvo zdravstva nije to ni potvrdilo ni negiralo, niti je saopćilo kada će Ash objaviti svoju odluku.

Oko 63 posto od 9,4 miliona izraelskih stanovnika primilo je je prve dvije doze vakcine, sudeći po podacima ministarstva. Skoro 45 posto primilo je treću dozu. Prijavljeno je blizu 2.000 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva zaraze omikron varijantom koronavirusa.

Izrael je zemlja koja je provela najbržu početnu vakcinaciju prije godinu dana i postala je prva koja je svjedočila činjenici da imunitet vremenom slabi, odgovarajući opsežnim programom davanja treće doze vakcine, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije