... / Šeranić najavio: Razmatra se uvođenje COVID propusnica

19. 11. 2021. u 15:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, kao mjeru prevencije širenja virusa korona, razmatraju i uvođenje COVID propusnica s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

"Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Svjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema", rekao je Šeranić, piše N1.

On je naglasio da će eventualna odluka o uvođenju covid propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

"Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve vrste odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola virusa korona u RS", rekao je Šeranić.

On kaže da se kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave prepreke za širenje virusa i stvara sigurno okruženje u RS.

U fokusu svih ovih mjera, kaže Šeranić, treba da bude poruka da su vakcine dokazano bezbjedne i efikasne i da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

"Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv virusa korona", rekao je Šeranić.

On ističe da je vakcina najbolje oružje kada je riječ o kontroli pandemije u RS.

Šeranić je pozvao sve građane RS da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

"Domovi zdravlja moraju više da se angažuju kako bi svaki građanin u RS dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi", zaključio je Šeranić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)