Početak pandemije COVID-19: Da li smo saznali ko je nulti pacijent

0
Radiosarajevo.ba
Početak pandemije COVID-19: Da li smo saznali ko je nulti pacijent
Foto: EPA-EFE / Wuhan

Naučnik koji je proučavao javne izvještaje o ranim slučajevima korone u Kini izvijestio je u četvrtak da je ranija istraga Svjetske zdravstvene organizacije vjerovatno pogriješila u ranoj hronologiji pandemije.

Nova analiza sugerira da je prvi poznati pacijent oboljeli od koronavirusa bio prodavač na velikoj tržnici životinja u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio više stotina kilometara od nje, piše The New York Times, koji ovu vijest donosi kao ekskluzivnu.

Izvješće objavljeno u četvrtak u prestižnom časopisu Science oživjet će, premda zasigurno neće riješiti, raspravu o tome je li pandemija započela prelaskom virusa s divljih životinja koje se prodaju na tržnici na ljude, curenjem iz virološkog laboratorija u Wuhanu ili na neki drugi način.

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Potraga za porijeklom najveće javnozdravstvene katastrofe stoljeća potaknula je geopolitičke bitke, a posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko novih činjenica koje bi riješile to pitanje.

Naučnik tvrdi da je pandemija počela na tržnici morskih plodova Huanan
Michael Worobey, naučnik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Univerzitetu u Arizoni, otkrio je odstupanja u vremenskim okvirima kopajući po svemu što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima, kao i po videointervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve dokumentirane osobe s koronom.

Dr. Worobey tvrdi da veze dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitaliziranih pacijenata s tržnice, snažno upućuju na to da je pandemija počela baš ondje.

"U ovom gradu od 11 miliona ljudi polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta", rekao je dr. Worobey.

"Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici."

Nekoliko stručnjaka, uključujući jednog od istražitelja pandemije koje je izabrao WHO, reklo je da je dr. Worobey obavio odličan "detektivski posao" te da je prvi poznati slučaj korone najvjerovatnije bio prodavač morskih plodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije