Američke agencije pretražuju podatke iz Wuhana: Da li će otkriti porijeklo korone?

2
Radiosarajevo.ba
Američke agencije pretražuju podatke iz Wuhana: Da li će otkriti porijeklo korone?
Foto: EPA-EFE / Arhiv

Američke obavještajne agencije pretražuju velike količine genetskih podataka koji bi mogli biti ključni za otkrivanje porijekla koronavirusa.

Službe sada detaljno pregledavaju te podatke, ali prvo ih moraju dešifrirati, prenosi CNN.

Ovaj katalog informacija sadrži genetske nacrte uzete iz uzoraka virusa proučavanih u laboratoriji u Wuhanu u Kini za koje neki zvaničnici vjeruju da su mogli biti izvor pojave COVID-19.

Još uvijek je nejasno kako su američki obavještajci došli do tih podataka, ali CNN navodi kako su računari putem kojih se takve baze podataka stvaraju i procesiraju obično spojena na servere bazirane na cloud tehnologiji, što aludira na mogućnost da su možda hakirana.

Ipak, prevođenje velike količine sirovih podataka u korisne informacije, koje je samo dio napora obavještajne zajednice da otkrije porijeklo koronavirusa, za sobom povlači cijeli niz izazova. Jedan od njih odnosi se na prikupljanja dovoljno računarske snage kako bi se takav posao obavio.

Zbog toga se američki obavještajci oslanjanju na superračunare nacionalnog laboratorija Odjela za energiju, koji objedinjava 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

Međutim tu se pojavljuje i problem s stanovništvom. Obavještajcima za takav posao ne trebaju samo znanstvenici koji su dovoljno vješti da mogu interpretirati kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, oni uz to moraju poznavati i mandarinski jezik, obzirom da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifični vokabular.

"Naravno da postoje znanstvenici koji imaju dovoljno znanja i vještina. Ali oni koji uz to razumiju i mandarinski? To je jako malo ljudi. I to naravno nisu bilo koji naučnici, nego oni specijalizirani za biologiju. Vidite kako ovo vrlo brzo postaje teško", rekao je CNN-u izvor upućen u napore američkih obavještajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije