Biden tražio da se istraži porijeklo koronavirusa, Kina odmah reagovala

1
Radiosarajevo.ba
Biden tražio da se istraži porijeklo koronavirusa, Kina odmah reagovala
FOTO: EPA / Američki predsjednik traži detaljnu istragu

“Politizacija porijekla Covid-19 omela bi dalje istrage i potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije”, saopćila je kineska ambasada u SAD-u nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio detaljan pregled obavještajnih podataka o tome gdje se virus prvo pojavio.

Kineska ambasada u Washingtonu je poručila da su neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice. Ambasada je saopćila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva koronavirusa i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom svijeta.

Kineski Global Times koji je dio novinske grupe vladajuće Komunističke partije, prenio je u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija, da SAD također treba da dozvoli istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi Fort Ditrik, koja se nalazi u Merilendu, nekih 75 kilometara od Washingtona.

Predsjednik Biden zatražio je jučer od američkih obavještajnih agencija da udvostruči napore u istrazi o porijeklu koronavirusa i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

U trenutku kada se Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druge faze studija o poreklu koronavirusa, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u Wuhanu.

Kina je više puta poručila da SAD i druge zemlje pokušavaju da im odvrate pažnju od sopstvenog neuspjeha u borbi s pandemijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije