Da li je delta soj koronavirusa smrtonosniji od ostalih?

0
Radiosarajevo.ba
Da li je delta soj koronavirusa smrtonosniji od ostalih?
FOTO: Screenshot / Rijad Konjhodžić

Delta sojem koronavirusa trenutno je zaraženo više od pola pozitivnih osoba u Bosni i Hercegovini. Većinom su to turisti ili građani naše zemlje koji su boravili u inostranstvu, tvrde genetičari. Je li delta soj smrtonosniji ili zarazniji od Britanskog soja koronavirusa?

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike pojasnio je:

"Ne postoje klinički dokazi da je delta soj ili delta linija smrtonosnija od ove predhodne od alfe ili britanskog soja kako smo ga zvali. Postoje samo klinički dokazi da se ona zbog mutacija na genu koji kodira za S protein jače veže za AC receptore u našem tijelu i zbog toga je zaraznija".

Smanjen je broj i smrtnih ishoda od posljedica zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, u odnosu na prije nekoliko mjeseci.

"Ono što ja mogu reći, neko svoje mišljenje, da jedan od razloga zbog čega smo imali visoku smrtnost je bilo neiskorištenje potpuno kapacieta za testiranje pa smo zbog toga dobijali ljude koji su dugo vremena sa simptomima hodali i nisu na vrijeme dobijali lječničku pomoć. To može biti jedan od uzroka, a naravno ima ih više", naveo je Konjhodžić za BHRT.

Iako smo trenutno u „zelenoj zoni” kada je riječ o epidemiji, zdravstveni radnici i članovi Kriznog štaba u Bosni i Hercegovini, ipak se pripremaju za mogući novi val koji je u svijetu već počeo.

Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC-a RS smatra da je najbitnije da "bolnički sektor ima iskustvo".

"Ušli smo u fazu kada imamo dovoljno testova, lijekova, dovoljno respiratora i nadam se da ćemo biti u značajno boljoj poziciji nego ranije", rekao je Stevandić.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH poručio je:

"Biće jako bitno važne odluke donijeti u devetom mjesecu počevši od škola pa nadalje, jer trebalo bi upravo sve učiniti u ovom narednom mjescu kad evo imamo veći priliv vakcina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije