Indonezija otkrila tri slučaja delta plus varijante COVID-19

0
AA
Indonezija otkrila tri slučaja delta plus varijante COVID-19
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Teška situacija u Indoneziji

Indonezija je otkrila tri slučaja delta plus varijante COVID-19, rekao je u srijedu zdravstveni zvaničnik.

Siti Nadia Tarmizi, direktorica odjela za prevenciju i kontrolu direktno zaraznih bolesti pri Ministarstvu zdravstva, rekla je da su dva slučaja otkrivena u Jambiju, dok je jedan u Mamuju, Zapadni Sulavesi.

"Ovo su slučajevi lokalnog prenosa", rekla je Nadia za AA.

Varijanta delta plus izvedenica je delte (B.161.7.2) koja trenutno dominira na Javi, najmnogoljudnijem ostrvu u Indoneziji, kada je riječ o zarazi.

Varijanta delta plus prvi put se pojavila u martu ove godine, a britanska zdravstvena agencija (PHE) kategorizirala ju je kao varijantu za zabrinutost.

Indonezija je u srijedu prijavila 47.791 novi slučaj COVID-19, čime je ukupan broj zaraza u zemlji iznosio više od 3,28 miliona.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, broj preminulih u zemlji popeo se na 88.659 nakon što je tokom proteklog dana zabilježeno 1.824 novih smrtnih slučajeva.

Oko 43.856 pacijenata sa COVID-19 u Indoneziji oporavilo se tokom protekla 24 sata, čime je ukupan broj dosegao 2,64 miliona.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji dosegao je 558.000.

Podaci koje je prikupio Worldometer pokazali su da je broj smrtnih slučajeva od infekcije SARS-CoV-2 u Indoneziji najveći u jugoistočnoj Aziji, kao i treći u Aziji nakon Indije i Irana.

Mahesa Paranadipa, izvršna direktorica tima za ublažavanje posljedica pri udruženju indonezijskih liječnika (IDI), rekla je da je visoka stopa smrtnosti vrlo vjerojatna zbog velikog broja pacijenata koji se ne mogu liječiti u zdravstvenim ustanovama jer su već preopterećeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije