Slovenija se bori sa četvrtim valom COVID-a: U pomoć stižu italijanski ljekari

0
Hina
Slovenija se bori sa četvrtim valom COVID-a: U pomoć stižu italijanski ljekari
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Sloveniji, koja se bori s četvrtim valom pandemije COVID-a, pomagat će 30 liječnika i medicinskih sestara iz Italije, objavili su mediji.

Dogovor da medicinska ekipa iz saniteta talijanske vojske dođe u slovenske COVID-bolnice postignut je u srijedu na sastanku slovenskog ministra obrane Mateja Tonina i njegova talijanskog kolege Lorenza Guerinija, prenio je Slovenski radio.

Bolnice su posljednjih dana gotovo dosegle maksimalne kapacitete nakon velikog skoka broja zaraženih koronavirusom. Epidemiolozi stanje ocjenjuju sve lošijim i smatraju da su potrebne strože mjere.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Dvojica ministara su također potpisala sporazum po kojemu će Slovenija od Italije kupiti transportni zrakoplov C27J Spartan.

Vrijednost posla je 72 miliona eura, uključujući tehničku pomoć talijanske vojske pri obučavanju posada, rezervne dijelove, rad na simulatorima, dodatne module za gašenje požara itd.

Kupnjom aviona Slovenija potvrđuje svoju suverenost, a osim u vojne svrhe može se upotrijebiti i za medicinske operacije, prirodne nepogode, za transport ranjenika ili zaraženih te evakuacije, a moguće je i njegove kapacitete dijeliti s drugim državama, rekao je Tonin novinarima.

S maksimalnim doletom od 5852 kilometra, Spartan može transportirati 60 osoba i teret do 11.3 tone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije