! / Udružile se beogradske kafane zbog COVID propusnica: "Muzika do 22 sata"

26. 10. 2021. u 13:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Otkako je pre nekoliko dana rečeno da će biti uvedene tzv. COVID propusnice u ugostiteljskim objektima u Srbiji, koje će biti na snazi poslije 22 sata, od tog momenta ne prestaje da se priča o njima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon održane sjednice Kriznog štaba, 20. oktobra, rekla kako je odluka štaba da se uvedu ovi certifikati baš u to vrijeme, jer "posle 22 časa obično kreće masovnije druženje, grljenje, muzika", piše Biznis Telegraf.

Ipak, građani su imali razne dileme po tom pitanju: ko je kriv ako gost bez propusnice i potvrde o testu uđe u lokal posle 22 sati, zatim, smije li gost da bude isjteran, ima li mjesta podjeli društva po pitanju vakcinacije i tome slično.

COVID propusnice nisu samo vakcine, dodala je premijerka Srbije, i napomenula da je validan certifikat potvrda druge (ne smije proći duže od sedam meseci od primanja druge doze), odnosno treće doze vakcine.

Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, takođe je obavezan ako želite da sjedite u zatvorenom prostoru nakon 22 sata, dok antigenski test ne smije biti stariji od 48 sati.

COVID redar, inspektor ili komunalni milicijalac će na ulazu skenirati QR kod, i provjeriti da li je propusnica validna: može biti u digitalnom ili papirnatom obliku. Pritom, treba pomenuti da se ova mjera ne odnosi samo na goste, već i na zaposlene.

Beogradske kafane nisu ostale imune na novu mjeru, te su udružene pokrenule inicijativu "Najbolje kafane postaju kafane solidarnosti", o čemu je bilo više riječi na društvenim mrežama.

Naime, neki objekti će u narednom periodu emitovati muziku uživo od 18 do 22 sata. Iz jedne kafane su potvrdili ovu informaciju, rekavši da će se pridržavati novog pravila, ali dalje nisu željeli da komentarišu, piše Biznis Telegraf.

Vojina Cucića, direktor jedne od pivnica, koja je jedan od pokretača inicijative, novinari su pitali kako će raditi u narednom periodu, od koliko do koliko sati, i da li su uvodili još neke nove, interne mere u objektu, a on je odgovorio:

"Radićemo do 22h, dok ne vidimo kako se odvija situacija. Iskreno, zdravlje je na prvom mestu i nadamo se da će situacija da se stabilizuje. Muziku smo prebacili na termin od 18 do 22 časa", rekao je te dodao:

"Pokrenuli smo ovu inicijativu, jer Srbi ionako imaju milion podela, samo nam je još ova falila. Svakako je i kratak period za prilagođavanje; za 4 dana ne možemo svi da se vakcinišemo, revakcinišemo i plus da prođu dve nedelje nakon druge vakcine, jedino ako nadležni mogu da nam pozajme vremensku mašinu ili da pozovu Hari Potera da to sredi".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA