Analiza CNN-a: Inflacija raste najbržim tempom u posljednjih 40 godina

1
Radiosarajevo.ba
Analiza CNN-a: Inflacija raste najbržim tempom u posljednjih 40 godina
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Rekordne cijene goriva dovele su inflaciju do 8,6 posto za 12 mjeseci zaključno s majom, što je više nego u aprilu, prema najnovijem Indeksu potrošačkih cijena, osnovnoj mjeri inflacije u Americi.

Očitavanje za osnovni indeks potrošačkih cijena, kojim se uklanjaju promjenjive cijene hrane i energije, pokazalo je povećanje od 6 posto u istom periodu, više od nivoa iz prethodnog mjeseca. Oba očitavanja su među najvećim skokovima cijena koje su potrošači iskusili od 1981. godine.

Cijene energenata su ukupno porasle za 34,6 posto u odnosu na prije godinu dana, podstaknute skoro 50 posto skokom cijena goriva u prošloj godini. Praćenje cijena goriva pokazuje cijenu galona običnog benzina u cijeloj Americi na 4,99 dolara, nakon postavljanja rekorda u 31 od posljednja 32 dana, pokazuje analiza CNN-a.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Tako da će junski CPI izvještaj koji treba da bude objavljen sljedećeg mjeseca sigurno pokazati još jedan veliki skok cijena benzina.

I ne samo energija podstiče cijene. Cijene hrane porasle su za 10,1 posto, što je prvo dvocifreno povećanje od 1981. godine.

Indeks smještaja, koji mjeri kirije i druge troškove stanovanja, zabilježio je porast od 5,5 posto, što je najveći rast od 12 mjeseci od 1991. godine.

Ilustracija - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Cijene polovnih automobila, koje su pokazivale znake umjerenja uz mjesečni pad u posljednja tri mjeseca, ponovo su porasle, podižući cijene za 16,1 posto u posljednjih 12 mjeseci. Cijene novih automobila porasle su za 12,6 posto u istom periodu.

Nedostatak kompjuterskih čipova obuzdao je proizvodnju kod proizvođača automobila, a taj ograničeni izum odgovoran je za rast cijena.

Snažna potražnja za avionskim prevozom na početku ljetne sezone putovanja također podiže cijene avionskih karata, koje su u maju zabilježile mjesečni skok od 12,6 posto, treći mjesec zaredom mjesečnog rasta većeg od 10 posto.

U posljednjih 12 mjeseci cijene avionskih karata porasle su za 37,8 posto, a cijene u maju za 21,7 posto više nego u maju 2019. godine, prije nego što je pandemija dovela do skorog prekida potražnje za avionskim prevozom.

Visok tempo inflacije znači da su Federalne rezerve Amerike sasvim sigurno da će nastaviti agresivno podizati kamatne stope kada se sastanu sljedeće sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije