Amerikanci nestali u Ukrajini, porodice tvrde: Rusi su ih zarobili

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanci nestali u Ukrajini, porodice tvrde: Rusi su ih zarobili
Foto: CNN / Alexander John-Robert Drueke i Andy Tai Ngoc Huyn

Dvojica Amerikanaca koji se bore uz ukrajinske snage sjeverno od Harkiva vode se kao nestali već gotovo sedam dana, a postoji bojazan da su ih ruske trupe zarobile, tvrde njihove porodice i jedan suborac, prenosi CNN.

Riječ je o Alexanderu Johnu Robertu Druekeu (39) iz Tuscaloose u Alabami i Andyju Tai Ngoc Huynhu (27) iz Hartsellea u Alabami.

Narednik tima, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, dostavio je CNN-u fotografije putovnica obojice muškaraca i njihovih pečata koji su im omogućili ulazak u Ukrajinu.

Privremeno rješenje: Dino Đurbuzović je novi trener FK Željezničar

Privremeno rješenje: Dino Đurbuzović je novi trener FK Željezničar

Drueke i Huynh su, kako je rekao, nestali tokom bitke, a tokom kasnije potrage nisu pronađeni njihovi ostaci. Objava na ruskom propagandnom kanalu na Telegramu tvrdila je da su dva Amerikanca zarobljena u blizini Harkiva.

"Bio je to apsolutni haos", rekao je za CNN. "Na našim položajima je napredovalo više od stotinu pješaka. Imali smo tenk T-72 koji je pucao na ljude s udaljenosti od 30, 40 metara", dodao je.

Bunny Drueke, Alexanderova majka, rekla je za CNN da se "pretpostavlja da su ratni zarobljenici, ali da to nije potvrđeno".

Rekla je da američka ambasada u Ukrajini nije mogla provjeriti je li njen sin zarobljen.

"Nisu uspjeli potvrditi da je on s Rusima. Sve što mogu provjeriti jest to da se u ovom trenutku vodi kao nestao", rekla je. "Oni su u bliskom kontaktu sa mnom i potpuno sam uvjerena da rade na slučaju", dodala je.

"U ovom trenutku ne želimo pretpostavljati šta se moglo dogoditi. Očito postoji nekoliko scenarija. Jedan od njih je da su možda zarobljeni. Ali mi nemamo potvrdu za to u ovom trenutku," rekla je Huynhova zaručnica Joy Black za CNN. Članovi porodice potvrdili su da su se posljednji put čuli s nestalim muškarcima 8. juna, kada su im rekli da će biti izvan mreže nekoliko dana zbog misije, piše Jutarnji

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da su "svjesni nepotvrđenih izvještaja o dvojici američkih državljana zarobljenih u Ukrajini".

"Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s ukrajinskim vlastima", rekao je glasnogovornik. "Zbog zaštite privatnosti, nemamo daljnjih komentara."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije