Misica iz Ukrajine kultnom fotografijom iz ratnog Sarajeva poslala poruku

2
Radiosarajevo.ba
Misica iz Ukrajine kultnom fotografijom iz ratnog Sarajeva poslala poruku
Foto: Instagram/ Arhiv / Misica iz Ukrajine poslala poruku

Misica iz Ukrajine Anastasiia Lenna svakodnevno raznim objavama putem društvenih mreža šalje simbolične poruke svojim sugrađanima zbog ruske invazije na njihovu zemlju.

Tako je prije nekoliko dana objavila sliku Melihe Varešanović iz ratnog Sarajeva te tako jasno poslala poruku.

"Ovu fotografiju snimio je britanski fotoreporter Tom Stoddart 1994. godine u Sarajevu. Žena na fotografiji je Meliha Varešanović. Ona je iz stare sarajevske porodice koju je slomio rat. Ona ovdje ima 38 godina. Sarajevo je pod opsadom.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Ona i sestra su ubrzo potom sahranili majku i žive zajedno. Ošišala je svoju dugu kosu, jer je nemoguće brinuti se o njemu - pokvaren je vodovod, nema šampona.

Tako je skratila kosu, našminkala se, obukla svoju omiljenu haljinu i otišla na posao preko grada, rizikujući da bude pogođena snajperom na svakom koraku.

Ali, ona ne bježi, ne ugađa neprijatelju svojim strahom, ne dodaje priče novinarima koji vole da fotografišu oderane i uplakane patnike. Melihi je danas 60-ak godina. I dalje radi, nosi Chanel kostime i dobro se sjeća jutra kada je hodala i nosila jedino što se moglo suprotstaviti cinizmu i destrukciji – svoju ljepotu i dostojanstvo, tiho govoreći: 'Nećeš nas slomiti'"; napisala je Anastasiia Lenna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije