Zelenski se zahvalio Bidenu na slanju oružja vrijednog milijardu dolara

1
Radiosarajevo.ba
Zelenski se zahvalio Bidenu na slanju oružja vrijednog milijardu dolara
Foto: Printscreen / FB / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Voldimir Zelenski zahvalio se američkom predsjedniku Joeu Bidenu zbog slanja vojne pomoći u vrijednosti od milijardu dolara.

"Sjedinjene Države najavile su novo pojačanje za naše odbrambene snage, novi paket podrške od milijardu dolara. Zahvalan sam na ovoj podršci, posebno je važna za našu odbranu Donbasa", rekao je danas Zelenski, a prenosi The Guardian.

"Dajemo sve od sebe da nadmašimo prednosti Rusa"

"Također sam zahvalan vladi SAD-a pri mobilizaciji pomoći partnera. Razgovarao sam s Bidenom o taktičkoj situaciji na bojnom polju i kako ubrzati našu pobjedu", kazao je ukrajinski predsjednik.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Naravno, dajemo sve od sebe da nadmašimo prednosti Rusa. Svaki dan se borim da Ukrajina dobije potrebno oružje i opremu. Ono što ne možemo uvesti su hrabrost, mudrost i taktičke vještine, a naši heroji posjeduju ove vrline", dodao je.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uoči najave da će Amerika poslati Ukrajini novi paket vojne i humanitarne pomoći.

"Ponovio sam da SAD snažno podržava Ukrajinu, koja brani svoju demokraciju, te podržava njezin suverenitet i teritorijalni integritet, kojima prijeti ni s čim isprovocirana ruska agresija", navodi se u Bidenovoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

Nabrojao šta sve šalju

"Informirao sam predsjednika Zelenskog da će SAD poslati još jedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara, koji uključuje artiljeriju i oružje za obranu obale, napredne raketne sustave i artiljerijsko streljivo koje Ukrajinci trebaju za svoje odbrambene operacije u Donbasu", rekao je Biden.

Biden je također najavio dodatnih 225 miliona dolara humanitarne pomoći ukrajinskim civilima, što uključuje opskrbu pitkom vodom, kritičnim medicinskim potrepštinama te novcem za osnovne potrebe stanovnika.

Biden i Zelenski posljednji put su telefonski razgovarali u aprilu.

Rusija: Zapad posredno ratuje s Rusijom

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja u srijedu je optužio zapadne zemlje za "posredno ratovanje s Rusijom".

"Zapadnim zemljama koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem želim poručiti - krv civila na vašim je rukama", rekao je.

Ukrajina požuruje SAD i druge zapadne države da je opskrbe oružjem zbog povećanog pritiska ruske vojske u istočnoj regiji Donbasu, piše Index.

Oleksandra Ustinova, članica ukrajinskoga parlamenta, novinarima je na konferenciji Marshallove zaklade izjavila: "Potrebno je da nam svo ovo oružje bude dostupno odjednom kako bismo pobijedili Ruse, a ne da ga dobivamo svake dvije-tri sedmice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije