Vapaj iz Ukrajine: "Nemamo više oružja, šaljite nam ga"

12
Radiosarajevo.ba
Vapaj iz Ukrajine: "Nemamo više oružja, šaljite nam ga"
Foto: EPA / Ilustracija

Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je u razgovoru za Guardian da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj crti ratišta i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa Zapada kako bi Rusiju držala podalje.

"Ovo je sada topnički rat. O budućnosti će se sada odlučivati na rubovima ratišta, a mi gubimo u smislu topništva", rekao je Vadim Skibickij te dodao:

"Sada sve ovisi o tome što nam Zapad daje. Ukrajina ima jedan komad topništva na 10 do 15 ruskih. Naši zapadni partneri dali su nam oko 10% onoga što imaju.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Gotovo smo potrošili svo naše topničko streljivo i sada koristimo NATO-ove granate. Europa također isporučuje granate nižeg kalibra, ali kako i Europi ponestaje oružja, količina je sve manja", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je prošle sedmice da između 60 i 100 ukrajinskih vojnika umire svaki dan, a još 500 ih bude ranjeno.

Skibickij smatra da će sukob u bliskoj budućnosti biti uglavnom topnički i da će broj raketnih napada koji se mogu pokrenuti iz Rusije i pogoditi civile ostati na trenutnom nivou, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije