Obavještajci za CNN otkrili tri moguća scenarija za kraj rata u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Obavještajci za CNN otkrili tri moguća scenarija za kraj rata u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Sjeverodonjeck

Zapadni obavještajni i vojni dužnosnici smatraju da je rat u Ukrajini ušao u ključnu fazu koja bi mogla odrediti dugoročni ishod sukoba.

Ukrajinska vojska trenutno koristi posljednje zalihe streljiva iz sovjetskih vremena dok nagovara zapadne zemlje da joj pošalju dodatno naoružanje.

S druge strane, Rusija nagomilava značajnu topničku prednost oko dva strateški važna grada u istočnoj Ukrajini, Kramatorska i Slavjanska.

Salkić o sjednici NSRS: "Njihov cilj je dehumanizacija Bošnjaka, situacija može izmaći kontroli"

Salkić o sjednici NSRS: "Njihov cilj je dehumanizacija Bošnjaka, situacija može izmaći kontroli"

“Mislim da će uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna ili druga strana biti uspješna. Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska ili će ih Ukrajinci ovdje zaustaviti”, rekao je visoki dužnosnik NATO-a pod uvjetom anonimnosti za CNN, prenosi Jutarnji list.

Zapad mora odlučiti hoće li nastaviti pružati podršku Ukrajini pod cijenu pada nacionalnih ekonomija i smanjivanja vlastitih zaliha oružja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin predvodio je u utorak radnu skupinu od gotovo 50 zemalja na temu krize. Tokom tog sastanka trebalo se odlučiti o održivosti pružanja podrške Ukrajini pod cijenu pada ekonomija i smanjivanja zaliha oružja zapadnih zemalja. Upoznat sa zapadnim obavještajnim izvorima, CNN je izvijestio kako se očekuje da će SAD najaviti slanje paketa oružja i opreme u Ukrajinu.

Zapadni dužnosnici vjeruju da su u Ukrajini moguća tri scenarija. Prvi scenarij je da će Rusija nastaviti dobivati teritorij u dvije ključne istočne provincije.

U drugom scenariju borbene linije mogle bi se pretvoriti u zastoj koji će trajati mjesecima ili godinama. On bi mogao prouzročiti velike žrtve s obje strane. Kriza će uzrokovati dugotrajniji rast cijena energenata i visoku inflaciju.

U trećem scenariju, za koji dužnosnici smatraju da je najmanje vjerovatan, Rusija bi mogla redefinirati svoje ratne ciljeve, objaviti da je postigla pobjedu i pokušati iskonstruirati kraj borbi.

Dužnosnici se pribojavaju da će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti teritorij istočne Ukrajine za daljnji prodor u zemlju. Bojazan je izrazio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je u utorak pokušao nagovoriti Zapad da pošalje još oružja. “Siguran sam da će, ako Ukrajina nije dovoljno jaka, (Rusija) ići dalje. Pokazali smo im svoju snagu i važno je da tu snagu s nama pokažu zapadni partneri.”

Iako američki dužnosnici tvrde da zapadno oružje redovito pristiže na prve crte borbe, sve je više lokalnih izvještaja o nestašici. Izvori su za CNN rekli da dio problema predstavlja prelazak boraca s postojećih sistema sovjetskog streljiva na zapadne sistema usklađene s NATO-om. Prema drugom izvoru, Ukrajina ne koristi nepoznate zapadne sisteme, primjerice ukrajinske trupe radije koriste komercijalne dronove opremljene eksplozivima jer su jednostavniji za korištenje. Za korištenje raketnog sistema visoke mobilnosti, koji je Bidenova administracija najavila da će poslati Ukrajini, potreban je trening vojnika od minimalno tri sedmice. Paralelno, SAD je pozvao nacije sa starim zalihama sovjetskog oružja da ih pošalju u Ukrajinu kako bi vojnici bili odmah spremni.

Američki dužnosnici priznali su da SAD nema jasnu sliku o tome kako se zapadno oružje koristi jednom kad prijeđe ukrajinsku granicu. Zbog toga su političke odluke o tome kako i čime opskrbiti Ukrajinu teške. Djelom je to zato što Ukrajina Zapadu ne govori sve, tvrde dužnosnici. A budući da se borbe odvijaju na tako malom području blizu ruske granice, zapadne obavještajne službe nemaju istu vidljivost kao drugdje.

Američki dužnosnici smatraju da je Rusija trenutno u povoljnijem položaju na istoku. No, kako rat iscrpljuje resurse, obje strane suočavaju se s nedostatkom ljudstva. Rusija šalje u borbu na brzinu obučene dobrovoljce i pitanje je koliko su oni spremni za borbu, rekao je dužnosnik NATO-a.

Rusija je izgubila čak trećinu svojih kopnenih snaga, ali borit će se za bilo kakav ozbiljan dobitak bez potpune mobilizacije, što je opasan politički potez, smatraju obavještajni dužnosnici.

Borbe su sada usredotočene na dva bratska grada na suprotnim stranama rijeke Sjeverodoneck i Lisičansk. Ukrajinski borci gotovo su potpuno opkoljeni kod Sjeverodonjecka. Smatra se da će se Ukrajinci uspjeti obraniti kod Lisičanska, koji se nalazi na visokom terenu. Zabrinjavajući znakovi već postoje jer Rusi pokušavaju prekinuti oporbene linije napredujući s jugoistoka. “Na mnogo načina odlučuje se o sudbini našeg Donbasa, oko ova dva grada”, rekao je Zelenski.

NATO-ovi dužnosnici rekli su da nema nikakvih naznaka da je Putin smanjio svoje težnje i ciljeve u Ukrajini. “Putin i dalje vjeruje da će na kraju biti uspješan i da će ili fizički kontrolirati ili dobiti oblik političke kontrole nad Ukrajinom u značajnom dijelu, idealno u cijelosti”, rekao je jedan od njih za CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije