Predsjednik Finske o ratu u Ukrajini: Obje strane koriste teško naoružanje

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Finske o ratu u Ukrajini: Obje strane koriste teško naoružanje
Foto: EPA-EFE / Sauli Niinisto

Finski predsjednik Sauli Niinisto tvrdi da obje strane u ratu u Ukrajini koriste teže naoružanje, s tim da Rusija upotrebljava i termobarične bombe.

"Šaljemo Ukrajini sve teže oružje. S druge strane, Rusija je također počela koristiti vrlo moćno naoružanje, termobarične bombe koje su zapravo oružje za masovno uništenje", rekao je Niinisto.

Ukrajina i zemlje NATO-a ranije su optuživale Rusiju za korištenje visoko destruktivnih termobaričnih bombi, koje su također poznate kao vakuumske bombe, prenosi Index.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Amnesty International je izvijestio da je Rusija u Harkivu koristila zabranjene kazetne bombe.

Niinisto se jučer sastao s šefom NATO saveza Jensom Stoltenbergom. Razgoivarali su o problemima koje Finska ima s Turskom oko ulaska u NATO. 

Finski predsjednik je rekao da njegova država "ne tretira" PKK-ovce drugačije od aktualnih članica NATO-a (Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju "teroriste" Radničke stranke Kurdistana PKK) pa da je stoga teško razumjeti šta Turska očekuje od Helsinkija, no da će o tome nastaviti razgovarati.

Dvojica čelnika rekla su da rade s Turskom kako bi se riješile sve nesuglasice između strana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije