Američki šef diplomatije Antony Blinken kreće na europsku turneju

1
Radiosarajevo.ba
Američki šef diplomatije Antony Blinken kreće na europsku turneju
Foto: EPA / Antony Blinken

Američki šef diplomatije Antony Blinken otputovat će u nedjelju u Tursku, koja je kao i susjedna Sirija pogođena katastrofalnim zemljotresima, kako bi se osvjedočio o humanitarnim naporima da se pomogne stradalom stanovništvu, najavio je State Department.

Blinken će ponajprije doći na aerodrom Incirlik na jugoistoku Turske odakle se otprema dio humanitarne pomoći za stanovništvo u zonama koje su pogodili razorni zemljotresi, a zatim će u Ankari razgovarati s turskim dužnosnicima u nedjelju i ponedjeljak, navodi se.

Blinken će početi europsku turneju sutra u Njemačkoj, a u petak i subotu sudjelovat će na konferenciji o sigurnosti u Minhenu koja će uglavnom biti posvećena podršci Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom te rivalstvu dvije supersile Sjedinjenim Državama i Kini. Turneju će Blinken završiti u Atini u Grčkoj u ponedjeljak i utorak.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

SAD je poslao oko 200 ljudi za potrage i spašavanja u Tursku i deblokirao prvi dio od 85 miliona dolara humanitarne pomoći, a poslao je i helikoptere Black Hawk i Chinook za prijevoz opreme.

Pomoć Siriji odvija se preko lokalnih partnera jer Sjedinjene Države odbijaju svaki kontakt sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. Blinkenova posjeta Turskoj bila je planirana prije zemljotresa 6. februara.

U Minhen će američki ambasadori doći u jakom sastavu jer uz Blinkena stižu i potpredsjednica Kamala Harris i ministar odbrane Lloyd Austin. Tradicionalna konferencija o sigurnosti održat će samo nekoliko dana do prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Američki predsjednik Joe Biden boravit će u Poljskoj od 20. do 22. februara. Napeti odnosi SAD i Kine dodatno su se zaoštrili preletom kineskog balona preko američkog zračnog prostora te bi baloni mogli zauzeti dobar dio razgovora u Minhenu, gdje stiže i visoki kineski diplomata Wang Li i moguć je njegov sastanak s Blinkenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije