Intelektualci iz BiH i SAD-a pisali Blinkenu: "Zabrinuti smo jer NATO nije u koalicionom dokumentu"

3
Fena
Intelektualci iz BiH i SAD-a pisali Blinkenu: "Zabrinuti smo jer NATO nije u koalicionom dokumentu"
Foto: Atlantic intiative / Ilustracija

Grupa Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" koja okuplja bh. i strane intelektualce i aktiviste uputila je otvoreno pismo državnom sekretaru Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Antonyju Blinkenu u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog političke situacije u BiH.

U pismu upozoravaju na odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i posljedice koje one imaju na formiranja vlada nakon oktobarskih općih izbora u BiH.

Kako navode u pismu u koje je Fena imala uvid, odluka Schmidta da u izbornoj noći nametne izmjene Izbornog zakona predstavlja kršenje "Kodeksa dobrog vladanja u izbornim pitanjima" Venecijanske komisije i smatraju da je osmišljena kako bi se zadovoljila presuda u predmetu Ljubić, u kojem je tužitelj pokrenuo pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Denis Bećirović: NATO i EU su neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine

Denis Bećirović: NATO i EU su neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine

Napominju da su premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i lider Hrvatske dmeokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović pozdravili reformsku inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta, navodeći da će ona pomoći da se osigura legitimno predstavljanje Hrvata u Federalnom parlamentu.

Međutim, potpisnici pisma ocjenjuju da se time dodatno produbljuju etničke podjele, a pritom potpuno ignoriraju presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima se dosljedno poziva na demokratske reforme.

Napominju i to da se nakon izbora u procesu formiranja vlada krše demokratski standardi Evropske unije stavljanjem naglaska na konstitutivne narode, a problem predstavlja i činjenica da se u koalicionom sporazumu o formiranju vlasti, koji su potpisali predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i lideri osam stranaka, ne spominje članstvo BiH u NATO-u.

Podsjećaju da je presudi Evropskog suda u predmetu Zornić izraženo očekivanje da će se bez daljeg odlaganja postići demokratski dogovori za političku demokratiju te bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima, a potpisnici pisma stava su da je Schmidtovom odlukom i koalicionim sporazumom prekršena ta presuda.

Ističu i da je odluka visokog predstavnika i naglasak koalicionog sporazuma na konstitutivnim narodima također direktno u suprotnosti sa zaključkom Vijeća Evropske unije kojim je BiH dodijeljen status kandidata za članstvo u EU jer se u njemu navodi da ne treba poduzeti nijedan korak koji bi otežao provedbu presude Sejdić-Finci i sličnih presuda ili dodatno produbio podjele.

"Međutim, nespominjanje pridruživanja NATO-u u koalicionom dokumentu razlog je za još veću zabrinutost. Nezakonita i nehumana invazija Ruske Federacije na Ukrajinu i njeno dokumentirano uplitanje u pitanja na zapadnom Balkanu bili su primarni motivirajući faktor za odluku da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je upozorio svijet na maligne namjere Rusije na Balkanu", podsjećaju. 

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Naglasili su da je članstvo u NATO-u ključno za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u narednim godinama. Izostavljanje NATO-a iz koalicionog dokumenta je ustupak predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku koji je davao izjave podrške Ruskoj Federaciji prije i tokom invazije na Ukrajinu.

"Nagrađeni su oni koji su nacionalističkom retorikom i prijetnjama odcjepljenjem kočili izgradnju države u BiH, a najvjernije saveznike su našli u Ruskoj Federaciji. Oni koje su SAD sankcionirale sada donose odluke koje su štetne za budućnost BiH", napominju intelektualci u pismu Blinkenu.

Kako zaključuju, ovim je ugrožen svaki napredak koji je BiH postigla u protekle dvije decenije na putu ka Evropskoj uniji, NATO-u, ustavnoj reformi i demokratiji te su apelirali na Blinkena da reagira na krizu, oštro osuditi secesionističku retoriku i stane uz jedinstvenu, suverenu Bosnu i Hercegovinu, podržavajući njenu budućnost u EU i NATO-u kao demokratske nacije.

Pismo će biti poslano ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphyju, te članovima američkog Kongresa, potvrdio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, koji je jedan od potpisnika pisma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije