Denis Bećirović: Nikada neću povući ni jedan potez koji usporava put BiH u NATO

5
AA
Denis Bećirović: Nikada neću povući ni jedan potez koji usporava put BiH u NATO
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović istakao je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas izglasalo Borjanu Krišto (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine) za mandatarku budućeg saziva Vijeća ministara BiH, dodajući da je zadovoljan ovom odlukom.

"U Bosni i Hercegovini se često plasiraju negativne vijesti i često smo bili smo svjedoci incidenata, sukoba i često su takve vijesti dolazile iz zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Želim poslati poruku svim ljudima u Bosni i Hercegovini da je izgleda došlo vrijeme za pozitivne vijesti iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine", izjavio je Bećirović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Istakao je da odluka o imenovanju Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

"Želim reći da su pred članovima Predsjedništva postojale dvije opcije. Prva opcija je bila da i dalje predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu ostane Zoran Tegeltija iz SNSD-a, predsjedavajući koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom stoljeću. Druga opcija je bila da glasamo u skladu s Ustavom, zakonom i poslovnikom i da otvorimo proces konstituiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Treće opcije nije bilo i ja sam se odlučio za postupak koji je predviđen Ustavom, zakonom i poslovnikom", rekao je Bećirović.

Dodao je da je odluka da se Krišto imenuje za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH ustvari odraz demokratske političke kulture.

"U svakoj demokratskoj državi elementarno demokratsko pravilo je da se daje mandat onima koji mogu dokazati da imaju parlamentarnu većinu. U prošlom sazivu mandatar je izabran 14 mjeseci poslije izbora, a u ovom mandatu, od konstituiranja Predstavničkog doma do danas, za manje od mjesec dana. To je pozitivna poruka", kazao je Bećirović.

Također je istakao da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donijeti konačno odobrenje o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Istakao je na kraju da njegova odluka u imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH neće utjecati na njegove stavove o NATO-u.

"Nikada neću povući ni jedan potez koji usporava put države Bosne i Hercegovine u NATO savez. S druge strane, podržat ću svaki potez, svaku mjeru koja će ubrzati put države Bosne i Hercegovine u NATO. Vrijeme je da u Bosni i Hercegovini damo šansu, razvoju, saradnji i dijalogu. Građani i narodi Bosne i Hercegovine ne smiju više biti taoci stalnih blokada, ucjena i svađa", rekao je Bećirović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevo imenovalo je Borjanu Krišto (HDZ BiH) za mandatarku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Za imenovanje Krišto glasali su predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Protiv je bio treći član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije