NiP o odluci Predsjedništva BiH: 'Pozdravljamo korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija'

2
Radiosarajevo.ba
NiP o odluci Predsjedništva BiH: 'Pozdravljamo korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija'
Foto: Narod i pravda / Elmedin Konaković

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto (HDZ) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Tim povodom, oglasili su se iz stranke Naroda i Pravda.

Iz Naroda i Pravde pozdravljaju ovakvu odluku i ističu da se i ovim pokazuje opredijeljenost političkih aktera za brzim formiranjem vlasti na svim nivoima što bi u konačnici trebalo predstavljati iskorak ka rješavanju višegodišnje političke krize.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH pokazuje da postoji jasno opredjeljenje da se napravi jedan novi iskorak u političkom životu Bosne i Hercegovine, smatraju u Narodu i Pravdi.

Iz ove stranke dodaju da je sasvim jasno da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana rekordno brzo, što će, ako se zna da Vlada FBiH i neke kantonalne vlade rade u tehničkom mandatu već četiri godine, biti značajno sa aspekta rješavanja ključnih prioriteta građana BiH.

"Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena.

Hrvatski medijski servis: Krišto će ignorirati Komšićev zahtjev 'jer ga se ništa ne pita'

Hrvatski medijski servis: Krišto će ignorirati Komšićev zahtjev 'jer ga se ništa ne pita'

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu. Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana. Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini", dodaju iz Naroda i Pravde.

Formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, smatraju u Narodu i Pravdi, ogledat će se i u pravovremenom usvajanju budžeta, a posebno najava povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Novi momentum u političkom životu BiH ogleda se i u činjenici da je naša zemlja dobila kandidatski status za članstvo u EU. U tom kontekstu, iz Naroda i Pravde ukazuju na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji našu zemlju čekaju na evropskom putu što je posebna odgovornost svih koalicionih partnera koji će preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

"Narod i Pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine", navodi se na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije