NiP održao sjednicu: Pregovori i dogovori u BiH nemaju alternativu

5
Fena
NiP održao sjednicu: Pregovori i dogovori u BiH nemaju alternativu
Foto: Narod i pravda / Narod i pravda, predsjednik stranke Elmedin Konaković

Redovne sjednice Predsjedništva Naroda i pravde i Glavnog odbora održane su danas u Sarajevu. Najviši stranački organi razmatrali su aktuelnu političku situaciju u BiH kao i važna unutarstranačka pitanja.

Kako je saopćeno iz ove stranke, na redovnim sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora Naroda i pravde usvojeno je šest zaključaka u kojima se, između ostalog, pozdravlja odluka EU da BiH dodijeli kandidatski status, ukazuje na važnost i hitnost provođenja reformi te se pozdravljaju razgovori o formiranju vlasti na programskim osnovama jačanja države i državnih institucija kroz, između ostalog, povećanje i pravovremeno usvajanje državnog budžeta.

U nastavku su usvojeni zaključci:

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Konaković otkrio da li će biti ministar vanjskih poslova BiH

Konaković otkrio da li će biti ministar vanjskih poslova BiH

"Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena.

U tom kontekstu, ukazujemo na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji nas čekaju na evropskom putu, na šta još jednom podsjećamo sve naše koalicione partnere s kojim ćemo preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu. Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana.

Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini.

Raduju nas najave skorog formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, pravovremeno usvajanje budžeta, a posebno dostatnost i povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Narod i pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije