NiP održao sjednicu: Pregovori i dogovori u BiH nemaju alternativu

7
Fena
NiP održao sjednicu: Pregovori i dogovori u BiH nemaju alternativu
Foto: Narod i pravda / NiP održao sjednicu

Redovne sjednice Predsjedništva Naroda i pravde i Glavnog odbora održane su danas u Sarajevu. Najviši stranački organi razmatrali su aktuelnu političku situaciju u BiH kao i važna unutarstranačka pitanja.

Kako je saopćeno iz ove stranke, na redovnim sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora Naroda i pravde usvojeno je šest zaključaka u kojima se, između ostalog, pozdravlja odluka EU da BiH dodijeli kandidatski status, ukazuje na važnost i hitnost provođenja reformi te se pozdravljaju razgovori o formiranju vlasti na programskim osnovama jačanja države i državnih institucija kroz, između ostalog, povećanje i pravovremeno usvajanje državnog budžeta.

U nastavku su usvojeni zaključci:

Konaković otkrio da li će biti ministar vanjskih poslova BiH

Konaković otkrio da li će biti ministar vanjskih poslova BiH

"Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena.

U tom kontekstu, ukazujemo na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji nas čekaju na evropskom putu, na šta još jednom podsjećamo sve naše koalicione partnere s kojim ćemo preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu. Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana.

Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini.

Raduju nas najave skorog formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, pravovremeno usvajanje budžeta, a posebno dostatnost i povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Narod i pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije