Elmedin Konaković odgovorio na tvrdnje da će biti ministar vanjskih poslova BiH

10
L. M.
Elmedin Konaković odgovorio na tvrdnje da će biti ministar vanjskih poslova BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Formiranje vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine je u fazi pregovora. Za sutra, srijeda 7. decembar, najavljen je sastanak stranaka 'osmorke' i HDZ-a, a kako je ranije potvrdio Elmedin Konaković, bit će razgovarano o formiranju Vijeća ministara BiH.

Kazao je kako bi sutra trebali imati poprilično jasnu sliku oko procesa uspostave Vijeća ministara.

U Vijeću ministara će učešće imati i SNSD, a s Miloradom Dodikom, liderom ove stranke, Konaković se sastao u ponedjeljak u Laktašima.

Nakon sastanka je saopćeno da je razgovarano o formiranju Vijeća ministara.

Konaković potvrdio: Sutra sastanak 'osmorke' i HDZ-a o formiranju Vijeća ministara BiH

Konaković potvrdio: Sutra sastanak 'osmorke' i HDZ-a o formiranju Vijeća ministara BiH

Mediji iz bh. entiteta RS već su objavili neka imena koja bi se mogla naći u ovom tijelu izvršne vlasti, a kao kandidat za ministra vanjskih poslova pojavljuje se ime lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

On je u kratkoj izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao kako nema komentar na ove navode.

"Nismo o tome uopšte razgovarali", kazao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Ranije je najavljeno da je kandidatkinja HDZ-a za predsjedavajuću Vijeća ministara Borjana Krišto koja će najvjerovatnije biti i izabrana na ovu funkciju. U skladu sa zakonom predsjedavajući Vijeća ministara treba biti iz reda hrvatskog naroda jer je predsjedavajući Predsjedništva iz reda srpskog, a predsjedavajući Predstavničkog doma Bošnjak - na ove tri funkcije ne smiju biti dva zvaničnika iz istog konstitutivnog naroda.

Konaković i Dodik zajedno gledali utakmicu u Laktašima: Dogovarali formiranje Vijeća ministara BiH

Konaković i Dodik zajedno gledali utakmicu u Laktašima: Dogovarali formiranje Vijeća ministara BiH

Od ostalih imena, kao ministar finansija se pominje Zoran Tegeltija, koji trenutno obnaša funkciju predsjedavajućeg, što je zanimljivo jer HDZ godinama 'drži' ministarstvo finansija.

Za četvrtak je zakazana konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Na predloženom dnevnom redu je – izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.

Komisiju čine zastupnici u Predstavničkom domu: Nenad Vuković, Čedomir Stojanović, Milan Petković, Aida Baručija, Sabina Ćudić, Predrag Kožul, Saša Magazinović, Nermin Mandra, Milan Dunović, Sanja Vulić, Jasmin Emrić, Mira Pekić, Darko Babalj, Nihad Omerović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije