Šta je dogovoreno na sastanku u B. Luci: Ovo su izjave Dodika, Nikšića, Cvijanović, Konakovića...

14
Radiosarajevo.ba
Šta je dogovoreno na sastanku u B. Luci: Ovo su izjave Dodika, Nikšića, Cvijanović, Konakovića...
Foto: Prtscr / Youtube / Dodik, Nikšić, Cvijanović i Konaković nakon sastanka

Stranački pregovori oko formiranja Vijeća ministara, koji su održani između SNSD-a i predstavnika stranaka "osmorke" u okolini Banje Luke, završen je.

Milorad Dodik

Milorad Dodik, lider SNSD-a, kratko se nakon sastanka obratio javnosti, i to na Twitteru. Kako je potvrdio, SNSD, HDZ i osmorka formirat će državnu vlast u BiH.

"S predstavnicima "osmorke" razgovarali smo o formiranju Vijeća ministara i drugih organa na nivou BiH.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

SNSD s koalicionim partnerima, "Osmorka" i HDZ definitivno je struktura koja će zajedno formirati vlast na nivou BiH", poručio je on, te otkrio:

"Dogovorili smo da već sljedeće sedmice timovi koje smo precizirali održe sastanke kako bismo krenuli u rješavanje pitanja u vezi s ekonomijom i institucionalnim kretanjem. Imamo strukturu za formiranje vlasti. Rješavaćemo i pitanja ekonomije i infrastrukture. Razgovarali smo o formiranju Vijeća ministara i drugih organa.

Završen sastanak u Banjoj Luci, Dodik poručio: SNSD, HDZ i osmorka formirat će državnu vlast u BiH

Završen sastanak u Banjoj Luci, Dodik poručio: SNSD, HDZ i osmorka formirat će državnu vlast u BiH

Naveo je da će se budžet na nivou BiH usvojiti brzo te istakao da "postoji razumijevanje".

"RS ostaje na principu evropskih intergacija", naveo je Dodik, dodavši da su tu u kapacitetu punih partnera, "bez namjera da neko nekom ispunjava želje".

"Mi želimo s partnerima u FBiH da otvorimo pitanja koja se trebaju rješavati na nov način", kazao je on, te poručio:

"Uspostavit ćemo jednu posebnu proceduru za brzi 'prolaz' razvojnih projekata, i to se neće moći više zaustavljati. Što se tiče drugih stvari, tragamo i da RS i FBiH uspostavi novu ideju - da se uspostavi zajednička firma, koja bi radila zajednički na rijeci Ugar, sa zajedničkim investiranjem i zajedničkim upravljanjem. Tragat ćemo i za nekim novim zajedničkim projektima te vrste.

Želim da izrazim svoje zadovoljstvo atmosferom. Ono što su problemi ostavit ćemo po strani, ekonomija i stabilnost su sad najvažniji."

Više puta je govorio o značaju pristupa BiH Europskoj uniji, te da se zajedno radi na novim standardima koji će spriječiti zloupotrebe u pravosuđu, "za sve ljude u Bosni i Hercegovini".

"Stvari oko kojih se dogovaramo nisu male. Znam da je problem na nivou BiH na presude suda, mi smo spremni da pristanemo na izmjene Ustava koje se tiču izbora članova Predsjedništva. Imamo tu i druge zahtjeve, recimo da RS u jednoj funkciji ima predsjednika RS i člana Predsjedništva. Nećemo blokirati procese tih promjena.

Evropska perspektiva, okej, radujemo se tom kandidatskom statusu. Ne sviđa nam se što ne znamo koje bi to benefite BiH tim dobila. Vidjet ćemo", dodaje Dodik, ističući kako imaju različita mišljenja, oko visokog predstavnika, dijela odlučivanja u institucijama...

"Želim da im se zahvalim", poručio je predstavnicima 'osmorke'.

Nermin Nikšić

Potom se obratio Nermin Nikšić, lider SDP-a.

"Postoje stvari oko kojih se ne možemo složiti, ali postoje mnoge stvari oko kojih se slažemo i koje će donijeti dobro građanima BiH. Mi smo se dogovorili da je ovo strukuta koja će formirati vlast u BiH."

Ponovio je da će se više detalja dogovoriti sljedeće sedmice - oko formiranja Vijeća ministara. 

"Ono što je važno jeste da smo se vrlo brzo dogovorili da pokažemo građanima da dolaze nove strukture vlasti koje su spremne da pričaju, da razgovaraju i oko onog o čemu se slažemo i ono oko čega ne.

Dodik najavio odvojene sastanke sa 'osmorkom' i HDZ-om: "Znat će se raspodjela resora"

Dodik najavio odvojene sastanke sa 'osmorkom' i HDZ-om: "Znat će se raspodjela resora"

Raduje me što sve više poruka od građana koji kažu da im se sviđa kako se razvija 'ova utakmica', na bazi saradnje i dogovora. Ovo sigurno budi novu nadu građanima, ta politika saradnje."

Da Federalna vlada i vlada RS sarađuju u punim kapacitetima i pokažemo da je ovo zemlja u koju ćemo vraćati ljude, a ne ona iz koje će mladi odlaziti. Bolje je ovako rješavati stvari, nego davati populističke izjave koje ne daju rješenja. Bolje je razgovarati u tišini i tražiti rješenja, nego populistom rastjeravati građane", zaključio je Nikšić.

Željka Cvijanović

Obratila se zatim i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je otkrila da se danas na sastanku nisu bavili podjelama resora i slično: "ime ćemo se baviti na jednom od naših sljedećih sastanaka".

"U međuvremenu, naše radne grupe će sjesti i definirati koje su to sfere od posebnog interesa. Raduje me što se ne insistira se na onome gdje nemamo saglasnost, već ubrzano radimo na onome gdje se možemo dogovoriti."

I ona se zahvalila svim učesnicima sastanka.

Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, čelnik Naroda i pravde, također je kazao da je razgovor protekao u dobroj atmosferi.

"Poruka za sve one 'nevjerne tome', koji kažu da jedni drugima ukidamo identitetre i prioritete, razočarat ćemo ih. Svi smo ovdje svjesni naših problema, ali i perspektive.

Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: "Vrijeme je da rušimo barijere između nas, a ne da kopamo rovove'

Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: "Vrijeme je da rušimo barijere između nas, a ne da kopamo rovove'

Naš primarni zadatak je povećanje BDP-a, poboljšanje uslova života svih u BiH. Spremni smo na kompromise.

Svjesni smo da je danas popularno praviti konflikte, ali mi smo hrabri da pokušamo drugačije", rekao je on.

I on, kao i drugi učesnici sastanka, u fokus je stavio pitanje energetike, a Konaković je kazao kako će se raditi i na uređivanju odnosa sa susjedima, na tome ćemo vrlo ozbiljno i predano raditi

"Nismo razgovarali o imenima i foteljama, već o stvarima koje brinu građane BiH. Očekujemo da ćemo u narednih sedam dana završiti politički dio, a onda i suštinski. 

Budžet će biti slika i prilika po kojem će raditi Vijeće ministara, a očekujemo dobru saradnju BiH, FBiH, RS, Brčko distrikta, svih kantonai opština.

Čini se da je ovo tračak svjetla na kraju nekog tamnog tunela i da je pred nama težak, ali ljepši period", zaključio je Konaković nakon sastanka.

Damir Marjanović

U Banjoj Luci se obratio i Damir Marjanović, ispred stranka Za nove generacije, koji je poručio kako "ima osjećaj da se nalazimo u prelomnom trenutku".

"Polako ostavljamo iza sebe nešto što se zove prošlost i okrećemo se budućnosti. Ono što mogu reći jeste da smo svi ovdje svjesni da smo u sukobima puno izgubili, a dogovorima možemo maksimalno dobiti", kazao je Marjanović.

Naglasio je da imaju konsenzus koji se zove budućnost BiH, "a to su primarno mladi ljudi, njihovo obrazovanje i sve ono što im trebamo dati u 21. stoljeću".

Raduje ga i koncept reforme obrazovanja, koja će omogućiti da diplome bh. univerziteta podjednako i konačno budu vrjednovane na evropskom tržištu.

Završen sastanak Osmorke pred sutrašnje razgovore s HDZ-om. Ovo su detalji

Završen sastanak Osmorke pred sutrašnje razgovore s HDZ-om. Ovo su detalji

Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i prošlom mandatu poručio je kako je on "svjedok kako izgleda vlast kada nema dogovora."

"Predstavnici stranaka iz Sarajeva, u prošlom formatu, radili su sve da ne funkcionišemo. Poruke koje smo danas čuli jeste da će politike počivati na dogovoru...mnogo je projekata koji su blokirani i zaustavljeni i jako sam zadovoljan ovim što smo danas dogovorili", poduvkao je Tegeltija, istaknuvši da ćemo u narednih desetak dana imati jasan okvir buduće vlasti na nivou BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije