Igor Crnadak uputio žestoku poruku uoči sastanka Milorada Dodika i "osmorke"

5
Radiosarajevo.ba
Igor Crnadak uputio žestoku poruku uoči sastanka Milorada Dodika i "osmorke"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak

"Na današnji dan, prije tačno godinu dana, SNSD i njihova skupštinska većina usvojili su u Narodnoj skupštini RS odluke kojima se nalaže Vladi RS da pripremi zakone kojima će se ponovo uspostaviti Vojska, kao i Uprava za indirektno oporezivanje i Visoki sudski i tužilački savjet RS. Iz SNSD-a su tvrdili da to nisu predizborne igre, nego da će se ove nadležnosti u roku od 6, odnosno 12 mjeseci zaista vratiti na nivo RS."

Izjavio je ovo danas Igor Crnadak, šefa Kluba poslanika u Narodnoj skupštini RS i potpredsjednik PDP-a, dodavši:

"Sudbina je htjela da baš danas, kada SNSD i Osmorka održavaju ključni sastanak o  formiranju vlasti za naredne četiri godine, dobijemo konačan odgovor da li je sve ovo bila još jedna laž i prevara SNSD."

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Za danas najavljen susret Dodika i "osmorke": Šta dosad znamo o ovim pregovorima

Za danas najavljen susret Dodika i "osmorke": Šta dosad znamo o ovim pregovorima

Crnadak kaže da su vraćanje nadležnosti, odnosno obavezujuće odluke NSRS, nešto s čim SNSD, htio ne htio, ulazi u današnje razgovore, jer je to stav najvišeg zakonodavnog tijela RS "pod njihovom punom kontrolom".

"Ako nisu odustali, SNSD danas mora javno potvrditi da će se te institucije u RS formirati i da će za to zatražiti podršku novih partnera, jer će to direktno utjecati na institucije na nivou BiH, o kojima se danas razgovara."

Ističe da se ni Osmorka ne može "praviti mrtva", jer ovo nije stranačka stvar SNSD, pa da mogu reći da će se posvetiti samo stvarima o kojima su saglasni.

"Da li će se budžeti u naredne četiri godine puniti novcem prikupljenim od strane UIO BiH ili će RS prikupljati svoj PDV, a Vlada FBiH svoj? Da li će odluke u pravosuđu RS uskoro donositi VSTS RS ili će ipak u naredne četiri godine sve biti po starom? Ovo su pitanja koja na današnjem sastanku SNSD–Osmorka moraju dobiti odgovore, jer predstavljaju temelj svakog sistema, svakog društva, svake države i svako ko pravi ozbiljnu vlast ima odgovornost da javnosti saopšti odnos prema pravosuđu, porezima, bezbjednosti i drugim najvažnijim temama", zaključuje Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije