Milorad Dodik o sadržaju komunikea PIC-a: "Ne čitam to, ali su mi sugerirali da ga komentiram"

1
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik o sadržaju komunikea PIC-a: "Ne čitam to, ali su mi sugerirali da ga komentiram"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"Već dugo ne čitam saopštenja PIC-a, ali sam na sugestiju saradnika odlučio da ga komentiram."

Prva je ovo rečenica šefa SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je u stilu "nisam doktor, ali mogu da pogledam", odlučio iznijeti kritike na račun Vijeća za provedbu mira (PIC).

Podsjetimo, Upravni odbor PIC-a danas je, nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, objavio komunike, u kojem je, između ostalog, istaknuto:

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Vijeće za provedbu mira u BiH pozvalo vlast RS da prestane ugrožavati državu

Vijeće za provedbu mira u BiH pozvalo vlast RS da prestane ugrožavati državu

"Upravni odbor PIC-a osuđuje svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja, te poziva
vladajuću koaliciju u RS da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opći okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

Dodik to ovako komentira:

"Ako iko narušava Dejtonski mirovni sporazum i ako je iko ovu zemlju stvarao kao neuspješnu, onda su to članice PIC-a, zemlje Kvinte predvođene SAD i Velikom Britanijom, i to pokazuje svu njihovu licemjernu politiku."

Osvrčući se na zaključak PIC-a, koji kaže da "izražavaju zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH, te su uznemireni pozivanjem na donošenje zakonskih rješenja kojima se ograničavaju ova prava u RS", vožd iz manjeg bh. entiteta navodi:

"Što se tiče slobodnih medija, ona je ovdje potpuna, ali i zloupotrijebljena od strane pojedinih medija poput BNTV-a, koje oni podržavaju."

"RS će zakonski regulisati širenje lažnih vijesti i govora mržnje i ti zakoni će biti potpuno usklađeni s evropskom regulativom", zaključio je Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije