Predsjedništvo BiH danas odlučuje o imenovanju mandatara za Vijeće ministara

1
Fena
Predsjedništvo BiH danas odlučuje o imenovanju mandatara za Vijeće ministara
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sjednica Predsjedništva BiH

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana danas, 22. decembra, u 16 sati na kojoj će članovi državnog Predsjedništva razmatrati potvrđivanje prijedloga za mandatarku Vijeća ministara BiH, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ranije su Predsjedništvu uputili prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za predsjedavajuću Borjanu Krišto.

Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih parlamentarnih izbora potpisali su ranije predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Dokument nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026" potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran vrlo brzo moguće čak do kraja ove godine.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, Predsjedništvo BiH je dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije