Dodik najavio "čistku" u RS-u i poručio: Amerika može, Schmidt ne može. EU može, NATO ne može.

11
Radiosarajevo.ba
Dodik najavio "čistku" u RS-u i poručio: Amerika može, Schmidt ne može. EU može, NATO ne može.
Foto: Srpskainfo / Milorad Dodik stiže danas na press

Glavni prioriteti su očuvanje političke i socijalne stabilnosti, radnih mjesta i ekonomije, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, nakon razgovora sa novim-starim premijerom RS Radovanom Viškovićem i njegovim ministrima.

Dodao je da će ova Vlada pokazati svoju sposobnost i u svim naporima ćemo dati rezultata. "Ovo je koaliciona Vlada i nastavlja da radi u sklopu koalicije", rekao je Dodik i dodao da je odluka da Viškoviću dâ mandat za premijera pokazala ispravnom.

"Počećemo da čistimo sve one koji se na neki način vode da su zaposleni, a nisu. A to ćemo uraditi u narednih sedam dana", rekao je Dodik i dodao da za ovu Vladu nema odmora, ni jutro, ni popodne ni noć.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Christian Schmidt: Nemam nikakav kontakt s Miloradom Dodikom, nije me zvao ni na skijanje

Christian Schmidt: Nemam nikakav kontakt s Miloradom Dodikom, nije me zvao ni na skijanje

Na nivou BiH, kako je rekao, ostaju posvećeni očuvanju ustavne pozicije RS, sprečavanje prenosa bilo kakvih nadležnosti.

"Spremni smo na dijalog na nivou BiH o tim stvarima, uz uslov očuvanja RS-a", istakao je Dodik i dodao da sa FBiH želi da otvorimo sve moguće vidove saradnje, pa će sačekati da se oformi i ta Vlada. Sastat će se i s predstavnicima Vijeća ministara nakon formiranja.

Najavio je i zajedničku sjednicu Vlade RS i Srbije u Banja Luci.

Dodik je podsjetio da ostaje na poziciji da je visoki predstavnik nelegalan i to pitanje se neće dogoditi u sumnju. Ne prihvataju ni PIC niti će poštovati odluke koje oni donose: 

Faruk Šehić: Dašak vjetra desničarskog

Faruk Šehić: Dašak vjetra desničarskog

"RS ne prihvata lažnog visokog predstavnika, nećemo prihvatiti ni saradnju s njim ni kontakt s njim. Bilo koju odluku on nametne prema RS će biti neprovedena. Mi ostajemo u poziciji da je nelegalan, bez obzira što iza njega stoje neke sile koje pokušavaju nametnuti svoja pravila i narušiti međunarodno pravo. Mi ne možemo prihvatiti tumačenje samo jedne strane."

Po pitanju EU, odluka o kandidatskom statusu je politička i donesena je zato što treba Zapadu i može da donese određene stvari, ali isto tako, Dodik kaže da će se raditi na 14 prioriteta i to isključivo zajedno: "Ova Vlada ima kompetencije i radiće na tim pitanjima", rekao je predsjednik RS i dodao da je RS za saradnju sa SAD i to "ne možemo zaobići".

"Ali, sve što su oni radili nikada nije bilo u interesu RS-a", smatra Dodik, pišu Nezavisne, i poručio da su i dalje protiv NATO integracija: "Određeni oblici saradnje su mogući ali vidjećemo na koji način."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije