EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

0
Radiosarajevo.ba
EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Titova ulica u Sarajevu

Ponovno ujedinjenje Evrope 2004. nakon višedesetljetne podjele se pokazalo kao uspješno. Ali EU će teže prihvatiti Zapadni Balkan, a posebno Ukrajinu.

"Veliki prasak" je nadimak koji je u žargonu Evropske unije dat proširenju Unije na deset država 1. maja 2004. godine. Broj država članica preko noći je porastao s 15 na 25. Kontinent se ponovno ujedinio 15 godina nakon pada Zida i kraja sovjetske vlasti u istočnoj Europi. Prije 20 godina od Estonije na sjeveru do Slovenije na jugu ulazak se proslavljao narodnim festivalima i vatrometom, slavljeničkim govorima i probijanjem barijera. Sredozemni otoci Malta i Kipar također su se našli u društvu novih članova porodice.

"Bio je to snažan signal Rusiji, ali ne samo to. Pokazao je sposobnost EU-a da donosi snažne odluke, da se širi i ispunjava uvjete. Čitava stvar se odvila u pozitivnom duhu zbog toga što su kako u zemljama EU-u tako i u novim članicama vladali politički uvjeti koji su bili povoljniji nego što su danas", kaže Kefta Kelmendi iz think tanka "European Council on Foreign Relations" u Bruxellesu.

Svečano otvorene 30. Sarajevske večeri muzike uz spektakularnu izvedbu 'Carmina Burana'

Svečano otvorene 30. Sarajevske večeri muzike uz spektakularnu izvedbu 'Carmina Burana'

Ujedinjenje nije imalo alternative

"Proširenje se pokazalo uspješnim kako za EU tako i za deset novih članica", kaže u razgovoru za DW stručnjakinja za EU Kelmendi. Privredni rast u zemljama pristupnicama uklopio se u zajedničko tržište. Demokratija, vladavina prava i sloboda medija ojačani su, kako je pokazala studija Zaklade Bertelsmann, instituta za društveno-politička istraživanja.

Izuzeci su Mađarska i Poljska. Tamošnje su se vlade posljednjih godina odmaknule od evropskih vrijednosti. U Poljskoj se trend preokrenuo u pozitivnom smjeru tek nakon promjene vlade prošle godine.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Kako smatra EU stručnjak Hans Kribbe s briselskog Instituta za geopolitiku (BIG), proširenju EU-a 2004. kao i odgođenom primanju Bugarske (2007.) i Rumunije (2007.) te naposljetku i Hrvatske (2013.) nije bilo alternative, "Bilo je neizbježno učiniti ovo kao odgovor na historijske preokrete i raspad Sovjetskog Saveza i Istočnog bloka", smatra Kribbe.

Moguća još dva vala

"Evropska komisija, naravno, navija i zagovara nova proširenja", kaže Hans Kribbe iz Geopolitičkog instituta u Bruxellesu. Interno, međutim, svjesni smo da također moramo naučiti lekcije iz velikog vala širenja. Prije svega, EU bi morala naučiti kako postati otvorenija i kako racionalizirati procedure i procese. Ali za sada nema plana i vremenskog cilja za takvu reformu sadašnje Evropske unije, piše DW.

Uprkos tome govori se o sljedećim proširenjima. Tu je prije svega šest država zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) kojima je članstvo obećano daleke 2003. Ali sad su se pojavile i Ukrajina, Moldavija i Gruzija kao najnoviji kandidati za pristupanje. Ove zemlje bi mogle dobiti ubrzani pristup posebno zbog prijetnje Rusije.

Državama Zapadnog Balkana stalno se iznova obećava pristupanje. Kancelar Olaf Scholz (SPD) voli u posljednje vrijeme ponavljati kako je sada vrijeme da se konačno djeluje. I tu prijetnja Rusije igra određenu ulogu.

Ali stručnjaci su skeptični. "Ne mislim da će doći do sljedećeg Velikog praska i zajedničkog ulaska, to ne bi funkcionisalo", kaže Tefta Kelmendi iz Evropskog vijeća za vanjske odnose. Tih šest zemalja previše se razlikuju u svom razvoju i mogućnostima pridruživanja. Ona polazi od toga da će ove zemlje biti primljene jedna za drugom. Prvo Albanija pa Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Srbija i Kosovo moraju riješiti svoj spor oko državnosti i manjina, smatra ova analitičarka.

Zašto je zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU dobro za bh. privredu?

Zašto je zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU dobro za bh. privredu?

U svakom slučaju, kako kaže Kelmendi, ne može se čekati da se riješi bilateralni sukobi u Srbiji i na Kosovu. To bi značilo da druge zemlje u regiji postaju taoci ovog sukoba. Osim toga EU je "previše usredotočena na stabilizaciju, a ne toliko na privredni razvoj."

Pristupanje Ukrajine: (Pre)veliki izazov

U poređenju s balkanskim državama, Ukrajina bi doista bila "veliki prasak" za Evropsku uniju. Preko 40 miliona ljudi, ogromne poljoprivredne površine, najsiromašnija zemlja u Evropi i povrh svega teško je pogođena ratom. Pregovori o pristupanju trebali bi, uprkos tome, započeti uskoro međuvladinom konferencijom.

U ovom trenutku, kaže Hans Kribbe, pravi problemi oko ovog proširenja se spominju javno kako se Evropljani ne bi uplašili. "To je riskantna strategija. U jednom ćete se trenutku morati suočiti sa stvarnošću." Ulazak Ukrajine zahtijevao bi potpunu promjenu proračuna EU-a. Između ostalog, današnji neto primatelji subvencija, na primjer Poljska ili Mađarska, najvjerojatnije bi postali neto platiše koje bi morale davati novac Ukrajini i drugim siromašnijim državama.

Može li Bosna i Hercegovina 'u jednom glasu' pregovarati s Europskom unijom?

Može li Bosna i Hercegovina 'u jednom glasu' pregovarati s Europskom unijom?

Jerzy Buzek, zastupnik u Evropskom parlamentu od 2004. godine, kada je njegova zemlja Poljska ušla u EU, smatra da je teško predvidjeti kada će doći do sljedećih pristupanja, ali kaže kako treba ostati optimističan. Buzek je bio šef vlade 2001. i pomogao je u pripremi pristupanja svoj e zemlje Europskoj uniji. "Kad smo bili mladi, ulazak u Eu se činio nestvarnim, ali na kraju se ipak dogodio. To znači da trebamo sanjati i držati se svojih snova", rekao je Buzek u parlamentu, tokom rasprave o novim članicama.

Turska, koja s EU-om pregovara o članstvu od 2005., vjerovatno neće pristupiti. Autokratski vođena država sve se više udaljava od evropskih vrijednosti. "Turska je beznadan slučaj kada je riječ o pristupanju", kaže stručnjak za EU Hans Krippe s Instituta za geopolitiku u Bruxellesu. Ipak, EU bi trebala težiti bliskim, bilateralnim odnosima, privilegiranom partnerstvu, jer Turska ima ključnu geopolitičku poziciju kada je u pitanju obrana od Rusije i pitanja migracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije