Sekretar Anthony Blinken odgađa svoj put u Peking nakon pojave špijunskog balona

0
Radiosarajevo.ba
Sekretar Anthony Blinken odgađa svoj put u Peking nakon pojave špijunskog balona
Foto: Prtcsr/Twitter / Balon iznad SAD-a

Američki State Department saopćio je da je sekretar Anthony Blinken otkazao svoj put u Peking zbog zabrinutosti oko pojave kineskog nadzornog balona koji leti iznad američkog zračnog prostora.

Pentagon je u četvrtak saopćio da "čvrsto vjeruje" da je nadzorni balon na velikim visinama došao iz Kine i da se koristi za prikupljanje podataka sa osjetljivih lokacija, piše npr.org.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u petak da je balon njihov, ali ga je nazvalo "civilnim zračnim brodom koji se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe", koji je slučajno skrenuo s puta.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kina se oglasila o misterioznom balonu koji leti iznad SAD-a: 'Da, naš je'

Kina se oglasila o misterioznom balonu koji leti iznad SAD-a: 'Da, naš je'

"Pogođen Westerlijskim vjetrovima i sa ograničenom sposobnočću samoupravljanja, zračni brod je skrenuo daleko od planiranog puta", navodi se u saopćenju. "Kineska strana žali zbog nenamjernog ulaska zračnog broda u američki zračni prostor zbog više sile. Kineska strana će nastaviti komunicirat sa američkom stranom i pravilno rješavati ovu neočekivanu situaciju uzrokovanu višom silom".

Glasnogovornik Pentagona, general Patrick Ryder, odbacio je te tvrdnje na konferenciji za novinare u petak u podne, rekavši da američki zvaničnici znaju da je balon za potrebe špijunaže i da ima pričvršćen teret za prikupljanje podataka.

Dodao je da je balon sada iznad centra kontinentalnog dijela SAD-a nakon leta istočno od Montane, ponovio je da ne predstavlja prijetnju ljudima na zemlji.

Zvaničnici američke odbrane vjeruju da balon ne predstavlja "vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji", kao što su Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) i američka Sjeverna komanda rekli u saopćenju od četvrtka i preporučili da se ne obara.

Mao Ning, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, ranije je rekao novinarima da Kina "nema namjeru da naruši teritoriju ili zračni prostor bilo koje suverene zemlje" i pozvao ljude da ostanu mirni i izbjegavaju spekulacije dok sve činjenice ne budu jasne.

Ipak, neki republikanski zvaničnici, uključujući predsjednika Predstavničkog doma, Kevina McCarthya, i zvaničnika iz Montane, Ryana Zinkea, optužuju Kinu da provocira SAD i pozivaju SAD da se pozabave ovim pitanjem.

Incident se desio u napetom trenutku američko-kineskih odnosa, uz zabrinutost američke nacionalne sigurnosti u rasponu od TikToka do Tajvana i neposdreno prije nego što je Blinken trebao da se sastane s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom u Pekingu u sklopu napora da se te tenzije riješe.

Sastanak bi se održao nakon sastanka predsjednika SAD, Joea Bidena, i Xia na Baliju u novembru. Blinken je trebao otputovati u petak i bio bi prvi sekretar kabineta Bidenove administracije koji je posjetio Kinu.

State Department kaže da Blinken planira da odgodi putovanje za najskoriju priliku.

Jedan visoki zvaničnik State Departmenta koji je govorio u pozadini nazvao je incident s balonom "neprihvatljivim i neodgovornim", dodao je:

"Primjetili smo izjavu Kine sa žaljenjem, ali prisustvo ovog balona u našem zračnom prostoru je jasno kršenje našeg suvereniteta, kao i međunarodnog prava, i neprihvatljivo je da se ovo dogodilo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije