Kineski špijunski balon leti iznad SAD: Sastao se vrh Pentagona, Biden alarmiran

1
Radiosarajevo.ba
Kineski špijunski balon leti iznad SAD: Sastao se vrh Pentagona, Biden alarmiran
Foto: Printscreen / Kineski balon iznad SAD

Sumnja se da kineski špijunski balon leti iznad Sjedinjenih Američkih Država već nekoliko dana, a visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjednika Joea Bidena da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju.

"Jasno je da je namjera ovog balona nadzor", rekao je novinarima kasno sinoć visoki dužnosnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Advokat Joe Bidena: U ljetnikovcu nisu pronađeni nikakvi tajni dokumenti

Advokat Joe Bidena: U ljetnikovcu nisu pronađeni nikakvi tajni dokumenti

"Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tokom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije", rekao je. 

Balon je, kako je naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznooj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, što je, kako tvrde dužnosnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Između Kine i SAD u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne avione s posadom.

Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod "svemira". Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije