Američki fizičar i pisac predviđa pobjednika američkih izbora između Bidena i Trumpa

0
Radiosarajevo.ba
Američki fizičar i pisac predviđa pobjednika američkih izbora između Bidena i Trumpa
Foto: Screenshot/YouTube / Alan Lightman

Alan Lightman, američki profesor, u intervjuu za CNN dao je prvu prognozu ko bi mogao osvojiti novi predsjednički mandat na predstojećim američkim izborima u novembru – Joe Biden ili Donald Trump.

Njegova predviđanja u Americi se gledaju s posebnom pažnjom, zato što je razvio jedinstveni naučni metod koji se sastoji od 13 ključeva, pomoću kojih je nepogrešivo do sada pogodio pobjednike svih prethodnih deset američkih predsjedničkih izbora, otkad je razvio svoju naučnu metodu.

Pogodio je ne samo pobjedu Donalda Trumpa 2016. godine, nego je čak dvije godine prije održavanja izbora najavio i pogodio i da će George Bush Stariji pobijediti iako je u istraživanjima javnog mnijenja zaostajao 18 odsto. Jedine izbore koje je promašio je pobjeda George Busha Mlađeg, jer je on prognozirao pobjedu njegovog protivkandidata Al Gora.

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Međutim, kasnije se ispostavilo da je Bush najvjerovatnije pobijedio manipulacijama na izborima u Floridi, gdje je osvojio oko 600 glasova više od Gora, a više od 20 hiljada crnih glasača, koji bi izvjesno glasali za Gora, nisu bili uključeni u biračke spiskove. Inače, na Floridi je guverner tada bio Bushov rođeni brat Džeb.

Na pitanje voditeljke CNN-a ko će pobijediti na izborima u novembru, Lightman je rekao da postoji još nekoliko tendencija koje nisu dovoljno jasne da bi bile pretvorene u njegove ključeve, ali je rekao da je gotovo izvjesno da će Biden ostato predsjednik, iako ankete predviđaju ili tijesnu trku ili pobjedu Trumpa.

Lightman je rekao da ga istraživanja javnog mnijenja nikad nisu omela u njegovim prognozama, i objasnio je zašto vjeruje da će Biden ostati u Bijeloj kući, s tim da je napomenuo da će početkom augusta izaći s definitivnom prognozom, iza koje će čvrsto stati.

Trump se žalio na odluku suda da mu se zabrani kandidatura

Trump se žalio na odluku suda da mu se zabrani kandidatura

On je rekao da su američki predsjednički izbori "palac gore ili dolje" za trenutnog predsjednika, i da bi izazivač, ako želi da pobijedi, morao osvojiti sedam od 13 ključeva. Za sada, kako on tvrdi, Biden drži dovoljno ključeva u svojim rukama, tako da bi Trump, ako želi da osvoji mandat u Bijeloj kući, morao da okrene čak četiri ključa, što će biti vrlo teško i izazovno za njega, zbog čega Lightman tvrdi da je Biden za sada čvrsto u sedlu da zadrži svoj mandat.

Ta četri ključa, koja Trump treba da preokrene u svoju korist se, prema profesoru Lightmanu, odnose na vanjsku politiku, socijalne nemire u Americi, ozbiljnog trećeg kandidata i ozbiljnog izazivača u Demokratskoj stranci iz koje Biden dolazi.

Trump bi, prema njemu, morao da okrene sve ove ključeve u svoju korist ako želi da osvoji Bijelu kuću. To znači da bi, kako tvrdi profesor Lightman, do izbora trebalo da istovremeno dođe do velikog vanjskopolitičkog neuspjeha za Bidena, do velikih socijalnih nemira u Americi, da treći kandidat ozbiljno ugrozi Bidena i da unuar Demokratske stranke dođe do velikih turbulencija.

Koliko je izvjesno da se sve ovo desi, kao i da li će Lightmanov do sada uspješan model nastaviti da pogađa pobjednika izbora, ostaje da se vidi, prenose Nazavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije