Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

2
Radiosarajevo.ba
Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump rekao je jučer da je "bilo lijepo gledati" njujorške policajce kako upadaju u zgradu univerziteta Columbia koju su "zauzeli" propalestinski studenti demonstranti. Pritom je pozvao dužnosnike da spriječe proteste po univerzitetskim kampusima širom Sjedinjenih Američkih Država.

"New York je sinoć bio pod opsadom", rekao je Trump pristašama na predizbornom skupu u Wisconsinu, hvaleći policajce za hapšenje oko 300 demonstranata na Columbiji i City Collegeu u New Yorku koje je nazvao "bijesnim luđacima i simpatizerima Hamasa". Nakon što je policija uhapsila aktiviste koji su zauzeli zgradu na Columbiji napetosti su se zakuhale jučer kada su proizraelske pristaše napale kamp propalestinskih demonstranata na kalifornijskom sveučilištu UCLA, piše Hina.

Zahtjevi studenata demonstranata razlikuju se, a uglavnom traže trenutni prekid vatre u Gazi i da se njihovi univerziteti odvoje od kompanija koje su vojno povezane s Izraelom. Republikanski zastupnici optužili su neke univerzitete za ignorisanje antisemitske retorike i uznemiravanja.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Organizatori protesta kažu da su miroljubivi i da su se odrekli nasilja protiv proizraelskih protudemonstranata, iako su neki židovski studenti rekli da se osjećaju nesigurno na kampusu i da ih uznemiruju uzvici za koje kažu da su antisemitski.

"Kažem da odmah uklonite kampove, uništite radikale i vratite naše kampuse za sve normalne studente koji žele sigurno mjesto za učenje", rekao je Trump. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije