Dramatični snimci: Mladi Amerikanci protestuju i traže pravdu za Gazu, pogledajte šta radi policija

3
Radiosarajevo.ba
Dramatični snimci: Mladi Amerikanci protestuju i traže pravdu za Gazu, pogledajte šta radi policija
FOTO: AA / Propalestinski protesti studenata u SAD-u

Dramatični snimci protesta na američkim univerzitetima tokom proteklih dana su zaprepastili cijeli svijet. Zabilježeni su snimci nasilja na studentima, novinarima, ali i akademskim osobljem. Protesti se održavaju zbog brutalnih ubistava civila u Gazi koji ne prestaju od 7. oktobra.

Također su zabilježeni i antiratni protesti Jevreja u New Yorku koji su isto hapšeni kao studenti na univerzitetima. Među uhapšenima je i Noelle McAfee, šefica katedre filozofskog odsjeka na Emory univerzitetu.

Primjećena je i prekomjerna upotreba sile na studentima kao što je elektrošokiranje već savladanih studenata.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Napominjemo da je Univerzitet u Kaliforniji otkazao ceremoniju za dodjelu diploma zbog toga što je otkazan govor najboljeg studenta pod argumentom da univerzitet ne može osigurati dovoljno prisutnih zbog demonstracija koje se odvijaju na ovom univerzitetu. 

Student je iskazao da je veoma tužan zbog ove odluke jer je on prvi član svoje porodice koji je završio fakultet i to ni manje ni više nego kao najbolji student.

Ostatak studenata koji učestvuju na propalestinskim protestima su rekli da im je žao što je univerzitetska administracija tako odlučila i da im je jasno jer su zabrinuti što će poruka demonstranata da se čuje daleko. Također se napominje da je univerzitet od četvrtka zatvoren za posjetioce, a studenti koji dolaze moraju da pokažu svoje lične dokumente kako bi mogli ući u univerzitet.

Sa druge strane neki studenti koji se izjašnjavaju kao Jevreji su rekli da ih je strah zbog navodnog porasta antisemitizma.

Neki studenti prijavljuju da nikad ranije nisu osjetili strah da nose jevrejske tradicionalne nošnje, ali sada prvi put u životu osjećaju taj strah. 

Ostatak snimaka možete pogledati ovdje:

[twitter]https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1783734276665549136[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije