Biden naručio avione koji mogu preživjeti nuklearni rat: Sprema li se SAD za treći svjetski rat?

2
Radiosarajevo.ba
Biden naručio avione koji mogu preživjeti nuklearni rat: Sprema li se SAD za treći svjetski rat?
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Administracija predsjednika Joea Bidena nedavno je naručila "avione sudnjeg dana" koji mogu izdržati "nuklearni pepeo i elektromagnetne impulse", izazivajući nove strahove od trećeg svjetskog rata.

Ugovor u vrijednosti od 13 milijardi dolara (10 milijardi funti) omogućit će kompaniji Sierra Nevada Corporation (SNC) iz Kolorada da isporuči zamjene za E-4B Nightwatch, vazdušni komandni centar za predsjednika SAD-a koji može preživjeti nuklearni rat. Američki Ratno zrakoplovstvo navodi da bi avioni bili korišteni u slučaju uništenja komandnih i kontrolnih centara na zemlji od strane neprijatelja.

Trenutne E-4 platforme izgrađene su sedamdesetih godina prošlog vijeka i dolaze do kraja svog operativnog vijeka. Avion sudnjeg dana, službeno poznat kao vazdušni komandni post, specijalno je dizajniran avion koji djeluje kao mobilni komandni centar za visoke vladine i vojne zvaničnike tokom nacionalnih kriza ili nuklearnog ratovanja.

Četiri stranke žele zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice: Predložen Muhamed Avdić

Četiri stranke žele zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice: Predložen Muhamed Avdić

SNC je izjavio u nedjelju (28. aprila): "SNC gradi vazdušni komandni centar budućnosti! SAOC je visoko specijalizovani avion koji osigurava neprekidnu ključnu komandu, kontrolu i komunikaciju tokom nacionalnih kriza za POTUS, SECDEF i CJCS. Počast nam je podržati ovu važnu misiju."

Ratno zrakoplovstvo je navelo u zahtjevu za budžet za FY2024 da će SAOC pružiti "svjetski, preživljiv i trajan čvor Nacionalnog vojnog komandnog sistema (NMCS) kako bi se ispunile nacionalne sigurnosne potrebe u svim fazama sukoba." 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije