Ambasador Dokić iz Atine: Među nastradalim nema državljana BiH

A. S.
Ambasador Dokić iz Atine: Među nastradalim nema državljana BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Branko Dokić

Grčku su pogodili stravični šumski požari u kojima je poginulo najmanje 74 ljudi. Pred vatrenom stihijom ljudi su bježali u more, ali se mnogi nisu uspjeli spasiti.

Drugi su pokušali pobjeći automobilima, ali nastao je kolaps prometa pa su izgorjeli na ulicama.

Kontaktirali smo našeg ambasadora u Grčkoj, Branka Dokića, koji je za Radiosarajevo.ba iz Atine prenio situaciju s lica mjesta, dodajući da je najgore stanje u selu Mati u kojem ima najviše nastradalih.

"Među nastradalim, na svu sreću, nema državljana Bosne i Hercegovine. Svakoga sata tražimo podatke iz Ministarstva vanjskih poslova Grčke, i do sada su nam javili da među žrtvama nema građana BiH. Jučer nas je kontaktiralo dvoje turista iz Banje Luke koji su pošli u Trake. Zaustavili su se u Atini, jer nisu mogli proći zbog zatvorenog autoputa. Prespavali su kod našeg čovjeka iz Ambasade i maloprije vašeg poziva su nam se javili da su sretno stigli na odredište", kaže ambasador Dokić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Možete li nam, s lica mjesta, kazati šta se sve dešavalo u Grčkoj proteklih sati? 

"U Atini se ne osjeti toliko panika. Jučer se osjećao malo miris, ali dok nismo znali o čemu se radi, mislili smo da su ti crni oblaci iznad Atine naznaka dolaska kiše. Atina je s tri strane ugrožena, a selo Mati, u kojem ima najviše nastradalih, 30 kilometara je udaljeno. Mnogi kažu da su se jučer paralelno Atinu i okolinu zahvatio olujni vjetar.  I on je tu vatrenu stihiju raznosio na sve strane. Uz sve to, nastao je kolaps u saobraćaju, što je prouzrokovalo sada već više od 74 mrtvih. Ima i više od 200 povrijeđenih i u Grčkoj strahuju da bi broj žrtava mogao biti preko 100. 

Radiosarajevo.ba: Kakva je situacija sada dok razgovaramo?

"Situacija je bolja, u Atini su trenutno 34 stepena i nije kritično da bi se vatrena stihija mogla proširiti. Vjetar se smirio, a vremenska prognoza najavljuje dolazak kiše, koja bi trebala pomoći vatrogascima pri gašenju požara. 

Radiosarajevo.ba: Da li ste u kontaktu s trenerom Duškom Bajevićem i akademskim slikarom iz Sarajeva, Brankom Popovićem?

"S Bajevićem sam se čuo jutros telefonom. Zvao sam ga da vidim kako je, jer on živi u sjevernoistočnom dijelu Atine, kojoj je prijetio požar. Kazao mi je da je dobro i da nije ugrožen. Slikar Popović je na Kritu ion je na sigurnom.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su komentari u medijima nakon posjete grčkog premijera Alexisa Tsiprasa Bosni i Hercegovini?

"Dosta dobri... Premijer Tsipras se  se vratio. jer je skratio posjetu BiH zbog šumskih požara. Već je bio na terenu i očekuje se da se proglasi trodnevna žalost u Grčkoj. ja sa moje strane apelujem na organizacije Crnovog krsta u Bosni i Hercegovini, na državne i entitetske, da pomognu nastradalima. Grci su to zaslužili jer su među najvećim donatorima Bosne i Hercegovine poslije rata kada je riječ o obnovi države. S Grcima imamo prijateljske odnose, nijedno otvoreno pitanje i ovaj narod je zaslužio da im sada i mi pomognemo", kazao je ambasador Dokić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije