Vanredno stanje: U požaru u Grčkoj 49 mrtvih, 157 povrijeđenih

Radiosarajevo.ba
Vanredno stanje: U požaru u Grčkoj 49 mrtvih, 157 povrijeđenih
Foto: EPA / Požar u Grčkoj
Najmanje 49 osoba je poginulo, a 157 je povrijeđeno nakon što su se šumski požari na periferiji Atine proširili i na naseljena mjesta u kojima je izgorjelo nekoliko stotina stambenih objekata i automobila.

Nacionalni centar za hitnu pomoć (EKAV) saopćio je kako se požar brzo širi iz sjeveroistočne atinske regije Rafine u kojoj je prvobitno izbio. Drugi požar širi se iz Kinete koja je smještena 50 kilometara zapadno od centra Atine. 

Policijski zvaničnici saopćili su da su poginule najmanje 49 osoba, ali da se strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao i rasti, jer se više osoba vodi kao nestale. Među stadalima je i šestomjesečna beba.

 

 Selo Mati se nalazi oko 29 kilometara od Atine, a požar koji je pogodio to područje najgori je od onog koji je u augustu 2007. godine zahvatio Peloponez.

Požari su nastali zbog visokih temperatura i jakih vjetrova kada su zahvatili borove šume. Nebo iznad Atine prekrio je gusti dim, a vatrogascima pomaže i vojska i druge raspoložive službe.

U regiji Attiki, odnosno u njenim istočnim i zapadnim dijelovima proglašeno je vanredno stanje. Hiljade ljudi su evakuirane iz ugroženih područja, a stotine njih su čamcima obalske straže evakuirani iz luke Rafina.

"Mati više ne postoji kao naselje", rekla je jedna žena za grčki Skai TV.

Vanredno stanje u Atini zbog požara: Ugljenisana tijela na ulicama

"Vidjela sam leševe, spaljene automobile. Osjećam se sretna što sam živa", navela je ona, prenosi Reuters.

U požaru je izgorjelo više od 100 kuća i oko 200 vozila, a mnogi stanovnici su napustili svoje domove. Zbog požara grčki premijer Alexis Tsipras skratio je posjetu Bosni i Hercegovini.

Grčka je zatražila međunarodnu pomoć.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije