Alarmantno u srcu Europe: "Bojim se da smo na putu prema građanskom ratu"

2
Radiosarajevo.ba
Alarmantno u srcu Europe: "Bojim se da smo na putu prema građanskom ratu"
Foto: EPA-EFE / Nizozemska

Bitka Europe protiv koronavirusa ove sedmice ušla je u opasnu novu fazu, jer su političari pogurali pooštravanje mjera zatvaranja širom kontinenta, čak i nakon što su neredi tokom vikenda doveli haos na ulice Nizozemske i Danske i upozorenja na "građanski rat", piše Daily Mail. 

Francuska bi trebala odlučiti hoće li uvesti treću nacionalnu blokadu ove sedmice, jer je premijer Jean Castex upozorio da je tamošnja situacija "zabrinjavajuća", a glavni italijanski medicinar također poziva na jednomjesečno nacionalno zatvaranje. 

I to sve usprkos upozorenju Johna Jorritsma, gradonačelnika nizozemskog grada Eindhovena koji je tokom vikenda bio pogođen najgorim neredima u gotovo četiri desetljeća, da smo "na putu prema građanskom ratu" nakon što su nove mjere policijskog sata izazvale silno negodovanje javnosti. 

U međuvremenu je nada da bi vakcina mogla pružiti brz izlazak iz krize potpuno izblijedjela nakon što je francuski Pasteurov institut bio prisiljen prekinuti razvoj vakcine koje na kojem je radio s američkim proizvođačem lijekova Merck, jer ona ne djeluju. 

Vijest je stigla kada je AstraZeneca - čija vakcina još trebaju odobriti regulatorni organi EU-a - najavila da smanjuje zalihe vakcina za Europu do 60 posto zbog problema s lancima opskrbe, za koje se smatra da su nadstala zbog nedovoljne proizvodnje u Belgiji. 

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je razgovarala s ovom kompanijom da ih 'podsjeti na njihove obveze', ali predsjednik EU Charles Michel priznao je da će vakcinisanje 70 posto europskog stanovništva - brojka koja je teoretski potrebna za osiguravanje imuniteta stada - do kraja ljeta kako je planirano, sada biti teško izvedivo, prenosi Jutarnji list.

Europu, koja je u početku bila hvaljena zbog oštrog odgovora na COVID-19, nakon što je većina država u potpunosti zaključana u martu prošle godine, pritisnuo je drugi val pandemije koji novim mjerama uglavnom nije uspjela kontrolirati. 

Ti su napori zakomplicirani pojavom novih i potencijalno zaraznijih inačica virusa, uključujući i teško pogođenu Veliku Britaniju, koja je sada u potpunosti zatvorena.

Iako su mnoge zemlje najavile nove mjere za suzbijanje infekcija, broj slučajeva ostao je izrazito visok u zemljama poput Francuske, Italije i Njemačke, zbog čega je u bolnicama ponestalo prostora.

Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije