Tajni korona derneci zabrinjavaju Europu: Dobro skrivene zabave uznemirile i javnost

1
Radiosarajevo.ba
Tajni korona derneci zabrinjavaju Europu: Dobro skrivene zabave uznemirile i javnost
Foto: Profimedia / Austrija

Austrijska javnost ovih dana budno prati vijesti o navodnim tajnim korona žurkama u skijalištu St. Anton, te drugim zimskim centrima u zapadnom Tirolu, s obzirom da je upravo ta regija prošle zime bila jedna od tačaka s kojih se virus raširio po čitavoj Evropi.

Dobro skrivene zabave širom Tirola, gdje ovih dana boravi na stotine stranih turista, uznemirile su i zabrinule javnost.

Uprkos brojnim zabranima i ograničenjima, čini se da ljudi ipak pronalaze način da se okupe i zabave, pa se društvenim mrežama šire fotografije s korona-partyja, iako su zvanično zabranjeni. 

U utorak je Slovenska tiskovna agencija (STA) potvrdila i da je došlo do prvih slučajeva zaraze, a pozvala se na austrijske izvore. Navodno je centar zabranjenih žurki elitni skijaški rizort St. Anton, a gradonačelnik ovog gradića javno je iskazao nezadovoljstvo. 

Naime, Helmut Mal rekao je kako Internetom kruže savjeti o tome kako da se izbjegnu zabrane i restrikcije koje su na snazi, te kako da se bez problema dođe do ovog skijaškog centra, piše Blic

Austrija - undefined

Foto: Profimedia: Austrija

Posebno se obrušio na "crne ovce" među stanovništvom ovog mjesta, istakavši kako strancima dopuštaju da prijave boravište s fiktivnim izgovorom da traže posao, iako posla u turizmu zbog slabe sezone nema.

Policija je trenutno zbog čitave situacije pooštrila kontrole kako bi odvratili potencijalne "party manijake" od nauma da se okupljaju po tajnim lokacijama.

Također, vlasti u Tirolu su zabrinute jer je utvrđeno postojanje nekoliko slučajeva južnoafričkog soja koronavirusa, koji je još zarazniji od postojećeg britanskog.

U skijalištu Zillertal (40 km od Inzbruka) potvrđeno je najmanje 7 takvih slučajeva, sumnja se da je mutacija do Tirola došla upravo skijaškim turizmom, odnoso da su je donijeli turisti iz Njemačke.

Zato se spekuliše da su skijališta potencijalno žarište, baš kao što su bile i prošle sezone, prenosi STA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije