Vučić: Protesti su nanijeli veliku štetu ugledu Srbije, nikad manje prigovora na izbore nismo imali

19
Fena
Vučić: Protesti su nanijeli veliku štetu ugledu Srbije, nikad manje prigovora na izbore nismo imali
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak kako su protesti u Beogradu koje nakon izbora u toj zemlji organizirala opozicija nanijeli veliku štetu ugledu Srbije te dodao kako nikada manje prigovora nije bilo nego na izborima održanim 17. decembra.

"Izbori su stvar državnih organa Republike Srbije, institucija ove zemlje. Na ovim izborima nikada manje prigovora nismo imali", kazao je Vučić te dodao kako su na svim biračkim mjestima bili predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" te međunarodni promatrači koji tokom održavanja izbora nisu vidjeli nikakv problem.

"Potpisali su zapisnike. Njihovi pomagači iz sestrinskih stranka iz Europe, koji su dolazili kao promatrači, potpisali su te zapisnike. Nikakav problem nisu vidjeli. Sjetili su se da imaju problem kad su vidjeli da su izgubili i u Beogradu, i to uvjerljivo", rekao je Vučić.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Tokom protesta koji su krajem decembra organizirale opozicione stranke otkupljenje u koaliciji "Srbija protiv nasilja" pristaše opozicije i opozicioni vijećnici pokušali su ući u zgradu Skupštine Beograda u čemu su ih spriječile jake snage interventne policije.

Opozicija optužuje vlast za neregularnosti u izbornom procesu i krađu izbora no vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića proglasila je apsolutnu pobjedu, a državna izborna komisija potvrdila je da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

"Uskoro će se završiti izborni proces, idemo na formiranje narodne skupštine, posle toga slijede konzultacije oko formiranja vlade, 1. decembar 2026. godine je cilj za završavanje projekta vrijednih do 15 milijardi eura, a onda je 2027. godina za izbore na svim niovima", rekao je Vučić u utorak tokom obilaska radova na Tunelu "Iriški vijenac" gdje je najavio da će Fruškogorski koridor u dužini od 47,7 kilometara biti završen za dvije godine.

Novi protesti u Beogradu: Okupljanja se nastavljaju sve do poništavanja izbornih rezultata

Novi protesti u Beogradu: Okupljanja se nastavljaju sve do poništavanja izbornih rezultata

Primjedbe na neregularnost srbijnaskih izbora uputili su međunarodni promatrači koji drže da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz bh. entiteta RS, migraciju glasača te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Srbija se nakon prijevremenih izbora u decembra nalazi u svojevrsnoj postizbornoj krizi a proeuropska opozicija organizira prosvejde od kojih je najmasovniji održan u Beogradu, u subotu ispred Ustavnog suda Srbije. Tokom protesta pristaše opozicije najavile su da će početkom januara od tog suda zatražiti da poništi izbore za koji opozicija tvrdi da su pokradeni.

No Vučić drži da su protesti koje organizira opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" pokušaj rušenja vlade dirigiran iz inozemstva te je i danas poručio da je politika ozbiljna stvar, a ne trikovi, već borba za ljude, plaće, penzije i projekte.

Klizav teren podrške Vučiću iz Banje Luke

Klizav teren podrške Vučiću iz Banje Luke

"Ne znam zašto će im baterijska lampa, ali piše u priručniku. Pa svima donesu baterijsku lampu. Samo se nisu pitali imali naroda uz nas? Imali negdje ljudi uz nas? Nema", kazao je Vučić.

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" na izborima je osvojila 23,38 posto glasova, a u Beogradu oko 35 posto glasova. No predstavnici te koalicije vjeruju da su u Beogradu imali više glasova, ali da su pokradeni brojnim zlouporabama i izbornim inženjeringom, uz migracije birača i dovođenje glasača iz BiH i gradova Srbije u kojima nije bilo lokalnih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije