Vučićeva 'kompetitivna autoritarnost'

0
DW
Vučićeva 'kompetitivna autoritarnost'
Foto: Danas.rs / Dodik, Vučić, Brnabić, Nešić, Mandić

Švicarski dnevni list iz Zuricha, Neue Zürcher Zeitung, donosi tekst jednog od najboljih poznavalaca prilika u Srbiji, novinara Andreasa Ernsta. Već u podnaslovu postavlja se suštinsko pitanje: "Pritiskom, manipulacijama i kupovinom glasova Vučićeva partija se održava na vlasti. Ipak, Zapad stoji iza srpskog predsjednika. Zašto?"

Autor najprije opisuje slijed događaja od izbora, navodi optužbe opozicije da su izbori pokradeni, a zatim piše:

"Veće posljedice od manipulacija na dan izbora imaju strukturalni problemi srpske demokratije. Oni principijelno onemogućavaju poštene izbore. ODIHR (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u) je takođe ustanovila da je pristup medijima, čiju veliku većinu kontroliše režim, bio izuzetno nejednak. Državni aparat, koji je prožet partijskim vojnicima, koristi svoje resurse u korist Srpske napredne stranke i mobiliše klijentelistički sistem još mnogo prije izbora. Politikolozi taj sistem nazivaju 'kompetitivna autoritarnost'. Takmičenje je doduše dozvoljeno, ali se pobjednik uvijek unaprijed zna."

Preminuo veliki prijatelj Ćire Blaževića: Izet Nalić 'Grmalj' napustio nas je u 93. godini

Preminuo veliki prijatelj Ćire Blaževića: Izet Nalić 'Grmalj' napustio nas je u 93. godini

U članku se konstatuje i sljedeće: "To što opozicioni savez čak nije mogao da osvoji Beograd nije uzrokovano samo Vučićevim aparatom moći. Ponuđene alternative za njega nisu mogle da uvjere mnoge stanovnike glavnog grada. Opoziciji nedostaje harizmatična liderska figura, koja bi za sobom povela građane. To pokazuje i osrednja izlaznost od oko 60 posto."

"Ono što heterogeni savez drži na okupu, jeste cilj da se Vučić skine s trona. Uostalom, program (opozicije) je politički beskrvan. Činjenica da jedna od vodećih figura, Marinika Tepić, štrajkom glađu želi da iznudi ponavljanje izbora u Beogradu - djeluje bespomoćno. Vučić bi bio zaista posljednja osoba koju bi impresionirao gest iz arsenala nenasilnog otpora."

Svjetski mediji o protestima u Beogradu: 'Aleksandar Vučić je Putin'

Svjetski mediji o protestima u Beogradu: 'Aleksandar Vučić je Putin'

Švicarski autor konstatuje da se više može razumjeti razočarenje opozicije reakcijama iz Bruxellesa i Washingtona. "Tamo se izgleda spremaju bez zadrške na još četiri godine Vučićeve vlasti".

"Ako mora, on isporuči ono što treba"

U članku se nabrajaju i kritike iz Bruxellesa u kojima se približavanje Srbije Europskoj uniji uslovljava otklanjanjem neregularnosti iz izbornog procesa, ali i konstatuje: "Nema indicija da Vučić želi da reformira Srbiju kako bi pristupila Uniji".

Autor potom navodi izjavu američkog ambasadora u Beogradu Cristophera Hilla, kome su "više zasmetali izgredi Vučićevih protivnika, nego njegova autoritarna vladavina".

Na pitanje zašto je to tako, autor odgovara: "To su razlozi realne politike zbog kojih Amerikanci računaju na Vučića. On je taj s kojim hoće da sprovedu proces normalizacije odnosa sa Kosovom. To znači faktičko priznavanje bivše pokrajine kao susjedne države. Vučić odugovlači taj proces koliko god može. Na kraju krajeva, to je adut koji ima u ruci naspram Zapada. Međutim, ako mora, on isporuči ono što treba".

U tekstu se navodi i primjer popuštanja u sporu oko automobilskih tablica i podsjeća da je isti spor ljetos doveo do izgreda i povećanja borbene gotovosti srpske vojske - a sada sve ide glatko, piše dw.

Situacija na Kosovu na rubu eskalacije, njemački ambasador upozorio Srbe: "To je apsurdan zahtjev"

Situacija na Kosovu na rubu eskalacije, njemački ambasador upozorio Srbe: "To je apsurdan zahtjev"

Pritom se, prema autoru, u Washingtonu i Bruxellesu ne osvrću previše na propagandističke parole koje opoziciji prebacuju 'majdanizaciju', govore o stranom miješanju, javno izriču hvalospjeve ruskim tajnim službama. "Prizivanje vanjskog neprijatelja je poznata Vučićeva tehnika vladavine".

Srbija ne šalje signale da želi u EU

Bečki Standard je također posvetio dosta prostora postizbornim zbivanjima u Srbiji. Autorica Adelheid Wolfl najprije opisuje poznate činjenice, proteste studenata i opozicije, hapšenja i reakcije. Potom napominje da su studenti potpomognuti trubačima u kostimima Djeda Mraza pronašli "kreativne načine da protestuju".

U tekstu se podsjeća na stav posmatračke misije OEBS-a koja je dan poslije izbora zvanično objavila da su na izborima i tokom kampanje postojali "zloupotreba javnih sredstava, nedovoljna razdvojenost između javnih funkcija i predizbornih aktivnosti, kao i zastrašivanje i pritisak na birače, ali i slučajevi kupovine glasova".

U tekstu se navodi i nalaz koji je dala CRTA da postoji osnovana sumnja da je došlo do organizovane migracije birača koja je odlučujuće uticala na ishod izbora. Napominje se i da će predstavnici Savjeta Europe početkom naredne godine doći u Srbiju da bi razgovarali o poboljšanju izbornog procesa.

Istraživanje u Srbiji: Za ulazak u EU 44 posto građana, većina misli da je potreban jak lider

Istraživanje u Srbiji: Za ulazak u EU 44 posto građana, većina misli da je potreban jak lider

"Režim koji autoritarno vlada, ima podršku Mađarske i Rusije, ali i vlada Sjedinjenih Američkih Država stoji čvrsto iza Vučića". Autorica navodi da je od vremena kada je austrijski premijer bio Sebastian Kurz, austrijska vlada ima posebno blizak odnos sa Vučićevim režimom - ali i da je njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila da su ovakve neregularnosti na izborima "neprihvatljive" za zemlju koja je kandidat za članstvo u EU.

"Srpska vlada u posljednjih nekoliko godina ni u kom slučaju nije slala signale da uopšte želi u EU. Uprkos tome, Unija pomaže Srbiji sa stotinama miliona eura poreskih obveznika Europske unije", zaključuje bečki Standard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije