Istraživanje u Srbiji: Za ulazak u EU 44 posto građana, većina misli da je potreban jak lider

4
FENA
Istraživanje u Srbiji: Za ulazak u EU 44 posto građana, većina misli da je potreban jak lider
Foto: Shutterstock / Evropska unija

Kad bi sljedeći tjedan bio održan referendum za članstvo Srbije u Europskoj uniji, 44 posto Srba glasovalo bi "za", protiv bi bilo njih 42 posto, dok ostatak građana ili ne zna ili ne bi ni glasovao, pokazalo je istraživanje "Crte" (Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost).

Više od polovine ispitanika smatra kako su najvažniji politički i sigurnosni partneri Srbije - Rusija i Kina, dok je ekonomski najvažnija Europska unija.

Dodatno, gotovo 50 posto građana vjeruje da je trenutačno najbolja opcija za Srbiju jak lider koji odluke donosi bez skupštine i vlade.

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Organizacija Crta provela je telefonsko istraživanje o političkim stavovima građana, u razdoblju od 25. februara do 3. marta, a anketiranje je rađeno na slučajnom uzorku od 1.011 ispitanika, prenosi portal nova.rs

Istraživanje se odnosilo na vanjsku politiku Srbije, njezine ekonomske, političke i sigurnosne partnere, a građani su iznosili stavove i oko Kosova, stanju demokracije, kao i o tome je li za Srbiju najbolje da odluke donosi jak lider.

Iako je nešto veći broj onih koji bi u Uniju, veći broj ispitanika (44 naspram 39 posto) smatra da bi od toga Srbije imala više štete nego koristi.

S druge strane, čak 43 posto građana misli da Srbija nikada neće postati članica EU-a, dok 16 posto vjeruje da bi u Uniju Srbija mogla ući za između šest i 10 godina.

Istraživanje Crte također je pokazalo i da najveći broj ispitanika – 30 posto nije siguran što predstavlja francusko-njemački plan o Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije