Svjetski mediji o protestima u Beogradu: 'Aleksandar Vučić je Putin'

5
Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o protestima u Beogradu: 'Aleksandar Vučić je Putin'
Foto: X.com / Protesti u Beogradu, 25. decembar

Niz uglednih stranih medija i novinskih agencija izvijestio je o prosvjedima koji su se u nedjelju odvili na ulicama glavnog grada Srbije Beograda.

Pristaše opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" pokušale su ući u u zgradu Skupštine Beograda, međutim spriječili su ih policija i žandarmerija. Opozicija i njene pristaše tvrde da su predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) ukrali parlamentarne i lokalne izbore koji su se održali 17. decembra.

Podsjetimo, SNS je na parlamentarnim izborima osvojio 128 mandata (48,01 posto glasova), a na lokalnim izborima u Beogradu 49 mandata (39,98 posto glasova). Koalicija "Srbija protiv nasilja" na parlamentarnim je izborima osvojila 65 mandata (24,36 posto glasova), a na lokalnim izborima u Beogradu 43 mandata (35,50 posto glasova).

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Novinska agencija Reuters napisala je da su se u Srbiji na nedjeljnom protestu okupile hiljade građana te da su protestanti tražili da se ponište i parlamentarni i lokalni izbori. "Vučiću lopove", skandirali su neki demonstranti.

Britanski je BBC napisao da su "protuvladini demonstranti pokušali osvojiti Skupštinu grada Beograda". "Policija je suzavcem rastjerala građane koji su protestovali protiv navodnih nepravilnosti na parlamentarnim izborima", napisao je BBC. "Opozicijski aktivisti tvrde da je policija u nedjelju koristila prekomjernu silu. Jedan od čelnika Zeleno-lijevog fronta Radomir Lazović rekao je da su policajci pendrecima udarili njega i niz drugih ljudi", dodao je BBC.

Američki ABC svoju je vijest o prosvjedima u Srbiji objavio s naslovom: "Srpska policija ispalila suzavac na prosvjednike protiv izbora". ABC navodi da je policija na prosvjednike ispalila suzavac jer su stotine njih pokušale ući u zgradu Skupštine Beograda. ABC je prenio izjavu predsjednika Srbije koji je rekao da su prosvjedi organizirani iz inozemstva te da je zbog sudjelovanja na protestima uhapšeno 35 osoba.

Britanski The Guardian konstatirao je da su međunarodni promatrači rekli da su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji koji su se održali 17. decembra bili nepošteni. Međunarodni su promatrači rekli da je SNS zahvaljujući medijima bio u povoljnijoj poziciji, da je Vučić na nepravedan način utjecao na izbore te da su vladajući kupovali glasove.

Britanski Sky News piše da je Vučić prosvjednike nazvao "huljama" te da je ustvrdio da održani prosvjed "nije revolucija" te da opozicija "neće uspjeti". Sky News je također rekao da su međunarodni promatrači rekli da izbori u Srbiji nisu bili pošteni te da su prosvjednici u nedjelju zgradu Skupštine grada Beograda gađali jajima. Neki su prosvjednici navodno vikali "Vučić je Putin", piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije