Na protestu u Beogradu 30.000 ljudi: Građani zablokirali grad i uzvikuju 'Vučiću, lopove'

3
Radiosarajevo.ba
Na protestu u Beogradu 30.000 ljudi: Građani zablokirali grad i uzvikuju 'Vučiću, lopove'
Foto: X.com / Protesti u Srbiji

U centru Beograda kod Terazijske česme u subotu, 30. decembra, je počelo okupljanje građana koje je pozvala inicijativa "Proglas", pod sloganom "Ne pristajemo".

Učesnici protesta, poslije govora, kako su najavili, prošetat će do zgrade Ustavnog suda. Studenti koji su 24 sata proveli na raskrsnici Kneza Miloša i Birčaninove, odblokirali su je i pridružili se protestu.

Inicijatori ProGlasa još ranije su pozvali sve da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

"Zbog iznevjerene izborne volje građana", Proglas zahtijeva da se novi parlamentarni i lokalni izbori u cijeloj Srbiji održe u roku od šest mjeseci nakon procesa temeljne promjene izbornih uslova.

Predstavnici studenata, koji od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zahtjevaju otvaranje biračkih spiskova, noć su proveli na raskrsnici Ulice kneza Miloša i Birčaninove.

Studenti su na raskrsnici montirali šatore, doneli zvučnike, ćebad, montažne stolove i, kako su ranije najavili, nameravaju da na ulici provedu 24 sata, javljaju srbijanski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama na protestima je prisutno oko 30 hiljada ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije