Upozorenje za turiste: Otrovna vrsta riba viđena na više lokacija u Jadranu

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje za turiste: Otrovna vrsta riba viđena na više lokacija u Jadranu
Foto: Wikipedia / Pterois miles

Hrvatski Institut za okeanografiju i ribarstvo upozorio je na pojavu sve većeg broja otrovne ribe poznate kao vatrenjača i dodao da je ta vrsta ove godine zabilježena nekoliko puta na području južnog Jadrana.

"Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja se ističe po štetnosti za lokalne ekosisteme, a ozloglašena je zbog svoje ishrane autohtonim ribljim vrstama i brzog širenja na kolonizovanim područjima Sredozemlja", navedeno je u objavi Instituta.

Istaknuto je da su sve bodlje na tijelu te ribe otrovne i da se kod uboda javlja izuzetno jak bol, pa su mogući i ozbiljniji simptomi i u slučaju uboda preporučuje se odlazak kod ljekara.

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

"Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplotom i to najbolje utapajući ubodno mjesto neposredno nakon uboda u vodu temperature 40 do 45 stepeni 30 do 90 minuta, uz oprez da ne dođe do opekotina", napominje se u saopštenju.

Iz Instituta dodaju da je ova vrsta prvi put zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjevernije mjesto na kom je pronađena bilo je kod Visa 2021. godine, prenose nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije