Vlada Slovenije napravila važan korak ka priznavanju nezavisne i suverene države Palestine

2
Anadolija
Vlada Slovenije napravila važan korak ka priznavanju nezavisne i suverene države Palestine
FOTO: AA / Tanja Fajon

Vlada Slovenije je u četvrtak, 9. maja, napravila prvi korak, važan korak ka priznavanju nezavisne, suverene države Palestine, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon nakon sjednice Vlade u Ljubljani.

Izrazila je nadu da će procedure biti završene što je prije moguće, jer Slovenija želi osigurati okončanje zločina u Gazi, trajni prekid vatre, sporazum o oslobađanju talaca, sigurnost Izraela i miran suživot Izraelaca i Palestinci.

Prema njenim riječima, oni će pratiti napredak u regionu, jer cilj nije samo priznanje kao simboličan čin, već se želi postići smirivanje situacije ili prekid rata.

Pouzdana informacija iz Washingtona: SAD sprema nove sankcije za ljude oko Dodika

Pouzdana informacija iz Washingtona: SAD sprema nove sankcije za ljude oko Dodika

Ona je objasnila da je Vlada donijela odluku da se postupak pokrene na osnovu granica između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi Palestina uključivala Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem.

Također je istakla da priznanje definitivno nije priznanje Hamasu.

"Naprotiv, radi se o osnaživanju obnovljenih Palestinskih vlasti, koje će također moći kontrolirati Gazu iz Ramale", rekla je Fajon.

Po izlasku sa sjednice Vlade, šefica diplomatije je izrazila i nadu da će zemlje istomišljenice pratiti Sloveniju i same pokrenuti procedure za priznavanje Palestine.

Premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte usvojili su zajedničku izjavu krajem marta na marginama samita EU, u kojoj su izrazili spremnost da priznaju Palestinu kada se to može efikasno učiniti i za to budu pogodne okolnosti.

Vlada Slovenije će odluku o priznavanju Palestine uputiti Državnom parlamentu u roku od mjesec dana, odnosno do 13. juna.

U Sloveniji prijedlog za priznanje zemlje priprema vlada, zatim ga mora odobriti parlamentarni odbor za vanjsku politiku, a potom i parlament.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije