Specijalna izvjestiteljica UN-a: Nijedan Palestinac nije siguran sve dok je pod kontrolom Izraela

1
Anadolija
Specijalna izvjestiteljica UN-a: Nijedan Palestinac nije siguran sve dok je pod kontrolom Izraela
AA / Djeca čekaju red za hranu u Gazi

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za Palestinu Francesca Albanese izjavila je da nijedan Palestinac nije siguran sve dok je pod kontrolom Izraela.

Nakon posjeta Egiptu i Jordanu, Albanese je uputila saopštenje o situaciji u Gazi, koja je već sedam mjeseci pod intenzivnim napadima Izraela. Naglasila je da su okupirani palestinski teritoriji okruženi nezaustavljivom spiralom nasilja.

Albanese je kazala da izjave Palestinaca i drugih svjedoka dodaju novu dubinu zločinima kojima svijet svjedoči od početka izraelskog napada na Gazu 7. oktobra 2023. godine. Napomenula je da brzina i intenzitet ovog nasilja koje se širi na ostatak okupiranih teritorija potvrđuje da nijedan Palestinac nije siguran pod izraelskom kontrolom.

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Naglasila je da je Izrael još jednom samovoljno blokirao pristup okupiranim palestinskim teritorijama, dodajući da je bila primorana da napiše izvještaj o situaciji Palestinaca iz susjednih država.

Albanese je istakla da je situacija u Gazi gora od svih dosadašnjih procjena i navela da napadi imaju ozbiljne i višeslojne posljedice na duži rok.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.300 Palestinaca. Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija. Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije