Haos u Americi: Veliki protest Jevreja protiv rata u Gazi, stotine uhapšenih

10
Radiosarajevo.ba
Haos u Americi: Veliki protest Jevreja protiv rata u Gazi, stotine uhapšenih
Foto: Screenshot/Instagram / The Guardian / Stotine Jevreja na protestima

Stotine jevrejskih antiratnih demonstranata uhapšeno je tokom pesahalnog sedera, svečanog obroka koji se održava na početku jevrejskog praznika, koji se pretvorio kao protest u New Yorku.

Zatvorili su glavnu saobraćajnicu kako bi se molili za prekid vatre i pozvali čelnika većine u Senatu, Chucka Schumera, da prekine američku vojnu pomoć Izraelu.

"Mi kao američki Jevreji nećemo biti iskorišteni, nećemo biti saučesnici i nećemo šutjeti. Judaizam je prekrasna, hiljadama godina stara tradicija, a Izrael je 76-godišnja kolonijalna država apartheida, rekao je okupljenima Morgan Bassichis, organizator iz Jevrejskog glasa za mir.

Danas se obilježava Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Danas se obilježava Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Oko 300 hapšenja dogodilo se u utorak, 23. aprila navečer u Grand Army Plaza, na pragu Schumerove rezidencije u Brooklynu, gdje su se hiljade većinom jevrejskih Njujorčana okupile na sederu, ritualu koji je obilježio drugu noć praznika koji se slavi kao festival slobodu Jevreja u cijelom svijetu.

Seder je uslijedio neposredno prije nego što je američki Senat snažno usvojio vojni paket koji uključuje 26 milijardi dolara za Izrael.

"Ovo je Pasha kojim odlazimo iz cionizma. Ne u naše ime. Neka Gaza živi", rekao je Bassichis.

Danas počinje proslavljanje Pesaha, najvažnijeg jevrejskog blagdana

Danas počinje proslavljanje Pesaha, najvažnijeg jevrejskog blagdana

Među govornicima su bili novinarka i autorica Naomi Klein, palestinska aktivistica Linda Sarsour i nekoliko jevrejskih studenata koji su suspendirani sa Univerziteta Columbia i Barnard Collegea zbog prosvjeda koji su potresli američke kampuse posljednjih dana.

Naomi Klein jučer, 24. aprila je napisala članak za Guardian. "Cionizam je lažni idol koji je uzeo ideju obećane zemlje i pretvorio je u kupoprodajni ugovor za militarističku etnostavu", piše ona.

"Cionizam je lažni idol koji uzima naše najdublje biblijske priče o pravdi i oslobođenju od ropstva – priču o samom Pesahu – i pretvara ih u brutalističko oružje kolonijalne krađe zemlje, putokaze za etničko čišćenje i genocid", piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije