Jevreji upali na sjednicu Skupštine Kalifornije, traže prekid rata: "Neka Gaza živi"

4
Radiosarajevo.ba
Jevreji upali na sjednicu Skupštine Kalifornije, traže prekid rata: "Neka Gaza živi"
Foto: Printscreen / Protest Jevreja u skupštini Kalifornije

Stotine jevrejskih demonstranata koji su pozivali na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa prekinuli su u srijedu prvu sjednicu Skupštine Kalifornije, prisiljavajući državnu skupštinu da prekine rad samo nekoliko trenutaka nakon sazivanja.

Zakonodavci su upravo slušali uvodnu molitvu i izgovorili zakletvu, kada su jevrejski propalestinski, antiizraelski demonstranti koji su nosili iste crne majice ustali sa svojih mjesta i počeli pjevati "Primirje sada" i "Neka Gaza živi".

Nekoliko ljudi je razvilo transparente sa galerije komore na kojima je pisalo: "Jevreji kažu nikad više ni za koga".

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Najprije je Jim Wood, demokratski zastupnik iz Heldsburga koji je predsjedavao sjednicom, pokušao da nastavi sjednicu uprkos pjevanju. Ipak, na kraju je pozvao na pauzu i nekoliko minuta kasnije prekinuo rad.

Gotovo svi zastupnici su napustili sjednicu. Demonstranti su navijali kada su zvaničnici ugasili svjetla u prostoriji, držeći baterijske lampe na svojim telefonima dok su nastavili da skandiraju.

"Mi smo Jevreji i Kalifornijci; Članovi Skupštine, pozivamo vas da nam se pridružite u traženju prekida vatre sada", poručili su.

Ured predsjednika Demokratske skupštine Roberta Rivasa odbio je da komentariše. Član skupštine James Gallagher, republikanski lider, rekao je da su demonstranti ometali njihov rad.

Ovo nije prvi put da demonstranti koji pozivaju na prekid vatre poremete događaje u glavnom gradu Kalifornije. U novembru su demonstranti nasilno ušli u kongresnu salu u Sacramentu i naveli Kalifornijsku demokratsku stranku da otkaže neke događaje.

Demonstranti nisu ometali rad Državnog Senata, koji je svoju sjednicu održao prema rasporedu, a uključivao je i govor koji su zakonodavci držali u spomen na bivšu američku senatorku Dianne Feinstein, koja je umrla u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije