Danas počinje proslavljanje Pesaha, najvažnijeg jevrejskog blagdana

3
Radiosarajevo.ba
Danas počinje proslavljanje Pesaha, najvažnijeg jevrejskog blagdana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska sinagoga

U ponedjeljak, 22. aprila, počinje da se slavi Pesah, jedan od najvažnijih jevrejskih praznika. Obilježavaju ga Jevreji širom svijeta, čak i oni koji inače ne mare za religiju.

Praznik Pesah, poznat i kao Pasha ili Pashah, jedan je od najvažnijih i najsvetijih praznika u židovskom kalendaru. Ova proslava ima duboko simboličko značenje te obiluje običajima i tradicijama koje se prenose kroz generacije.

Pesah traje sedam ili osam dana, ovisno o običajima i tradicijama različitih židovskih zajednica. Pripreme za Pesah počinju nekoliko sedmica unaprijed, kada se domovi temeljito čiste kako bi se uklonili svi tragovi kvasca. Ovo čišćenje simbolizira duhovno čišćenje i oslobađanje od grešnih postupaka.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Centralni obred Pesaha je Seder, svečana večera koja se održava prvog ili prva dva dana praznika. Na Sederu se konzumira poseban obrok koji uključuje simbolične namirnice poput gorkih biljaka, soli vode i žučnog bilja. Mojsijev izlazak iz Egipta, kao i teme slobode i oslobođenja, ističu se u čitanjima i molitvama tokom Seder obreda.

Jedan od najpoznatijih običaja Pesaha je zabrana konzumiranja kvasca tokom praznika. Umjesto toga, ljudi jedu beskvasni hljeb koji se naziva matza, simbolizirajući žurbeni izlazak Izraelaca iz Egipta, kada nisu imali vremena za dizanje hljeba.

Osim toga, Pesah je vrijeme porodičnog okupljanja i zajedničkog slavlja. Običaji i tradicije povezane s ovim praznikom pružaju priliku za obogaćivanje porodičnih veza i prenošenje važnih vrijednosti na mlađe generacije.

U suštini, Pesah je vrijeme dubokog duhovnog značenja, sjetnje na historijske događaje izraelskog naroda te proslave slobode, oslobođenja i nade. Kroz svoje običaje i simbole, Pesah podsjeća vjernike na važnost vjere, porodice i zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije