Burno u Skupštini Crne Gore zbog rezolucije: Spajić potvrdio - glasat ćemo 'za'

3
Radiosarajevo.ba
Burno u Skupštini Crne Gore zbog rezolucije: Spajić potvrdio - glasat ćemo 'za'
Foto: Vlada Crne Gore / Milojko Spajić

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je kazao da će Crna Gora glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

“Upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas - Srebrenicu. Nikakav problem to nije. Glasat ćemo za, rekli smo više puta. Ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid.

Nemamo problem da to uradimo. Vlada će o tome raspravljati, ali mislim da je to izlišno spominjati jer smo se sporazumno obavezali da vodimo proevropsku politiku”, kazao je Spajić, prenose Vijesti.me.

Gradi se najduži tunel u BiH: Snimci su fascinantni, pogledajte kako to izgleda

Gradi se najduži tunel u BiH: Snimci su fascinantni, pogledajte kako to izgleda

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ranije pitao je Spajića hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

Ibrahimović je rekao da su Rezoluciju do sada kosponzorisali neki od ključnih crnogorskih međunarodnih partnera, među kojima su SAD, Francuska, Turska, Velika Britanija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Ibrahimović smatra da bi Crna Gora glasanjem za Rezoluciju još jednom stala na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava i potvrdila da suštinski, a ne deklarativno, pripada dijelu civilizivanog svijeta čiji dio želi da bude vrijednosno, suštinski i formalno.

“Ja vjerujem da možete državnički da se nosite sa svim izazovima koji su pred ovom Vladom.Vjerujem da možete da uvedete ovu državu u EU, ali imate izazov - Rezoluciju koju su podnijeli evropski partneri. ...Da li vi možete odgovoriti ovako važnom izazovu”, rekao je Ibrahimović.

Istakao je da se u tekstu Rezolucije nigdje ne pominje da je jedan narod genocidan.

Spajić je odgovorio da su on i svi ljudi iz PES-a oduvijek bili prozapadno orijentisani.

“Što su iz DPS-do 2014. imali prorusku a od tada proveropsku, čestitam na promjeni. Ali oni su prihvatili moju politiku. Vi ste 25 godina vodili prorusku politiku, a onda pet godina proevropsku”.

Ibrahimović je kazao da je shvatio da će Vlada podržati Rezoluciju.

“Drago mi je da javnost to čuje, ali volio bih da svi predstavnici vlade shvate da nam je mjesto sa zemljama koje su kosponzori ove Rezolucije. To je civilizacijska potreba ovoga društva”, rekao je.

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Spajić je rekao da ne prihvata tezu da je Crna Gora lošija od bilo koga:

“Mi smo jednaki sa Francuzima, Njemcima, Amerikancima, Austrijancima, uvijek. Mi nismo tikva bez korijena, naš korijen je veliki. Mi smo Evropa opet, Crna Gora se vraća svojim korijenima. Mi treba da budemo lideri u Evropi”, kazao je Spajić.

Istakao je da mnogi nisu pročitali Rezoluciju, navodeći da amandmani na Rezoluciju govore da nijedan narod nije genocidan:

“Svi naši partneri su ih podržali. Jesmo li čuli reakciju BIH? Ubijeđen sam da su amandmani odlični i da će da pokažu pravu namjeru. Treba čitav region smiriti...Vidimo da će i Jasenovac biti u proceduri. Mi smo za”, rekao je Spajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije